10 soovitust korterit otsivale tudengile

, Kinnisvaraportaal kv.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks üürikulule tuleb igakuiselt tasuda kommunaalarved (vesi, elekter, ühistukulud), mis olenevad korteri suurusest ning enda tarbimisharjumustest. Enne korteri üürimist uuri taustainfot sotsiaalmeedia vahendusel ka sõpradelt.
Lisaks üürikulule tuleb igakuiselt tasuda kommunaalarved (vesi, elekter, ühistukulud), mis olenevad korteri suurusest ning enda tarbimisharjumustest. Enne korteri üürimist uuri taustainfot sotsiaalmeedia vahendusel ka sõpradelt. Foto: Scanpix/CORBIS

Kui esimesed koolinädalad on märkamatult möödunud sobivaid õppeaineid valides, ainepunkte kokku liites ja koolieluga kohanedes, aga hea sõber tahab su oma diivanilt lõpuks siiski välja visata, on nüüd viimane aeg tegeleda ka elupaiga otsingutega.

Hinda oma rahalisi võimalusi

Enamik tudengeid soovib üürida endale oma korteri, selle asemel et elada ühiselamus või vanemate juures. Muidugi on nii palju mugavam, aga kui soovid endale üürikorterit võtta, tuleb arvestada, et esimene väljamakse on korteri tagatisraha, esimese kuu üür ning läbi kinnisvarafirma korterit üürides lisandub ka maakleritasu, mille suurus on üldjuhul võrdne ühe kuu üüriga.

Lisaks üürikulule tuleb igakuiselt tasuda kommunaalarved (vesi, elekter, ühistukulud), mis olenevad korteri suurusest ning enda tarbimisharjumustest. Seega tuleb enne korteri üürimist kindel olla, et kõigi nende kulude katmiseks leidub maksevahendeid.

Korteri asukoht

Üldjuhul on kallima üürihinnaga kesklinn ja selle vahetu ümbrus. Mida kesklinnast kaugemale, seda madalamaks läheb üürihind. Kindlasti tuleb arvestada sellega, kui kaugel asub korterist ülikool, spordiklubi, raamatukogu ja teised olulised sihtpunktid.

Korteri sisustus

Mida rohkem on korteris eluks vajalikke asju, seda enam korteriomanik üürihinda saada soovib. Kui oled tulnud uude linna õppima ning endal mööblit ja kodumasinaid pole, uuri kindlasti korterit üürides, millised asjad jäävad korterisse ning kontrolli üle nende seisukord. Soovitame sõlmida ka lepingu lisa, kus tuleks ära märkida kõik korterisse sisse jäävad asjad ja nende olukord. Vajadusel pildista asjad üles, et vältida hilisemaid arusaamatusi.

Tutvu kinnisvaraportaalidega

Kinnisvaraportaal on veebileht, kuhu korteriomanikud ja maaklerid lisavad erinevaid kinnisvarakuulutusi. Seega kui otsid üürikorterit, tuleks esimese asjana avada mõni suurem kinnisvaraportaal ja tutvuda seal olevate pakkumistega. Näiteks kinnisvaraportaalis kv.ee on võimalus otsida ainult otse omanikult pakkumisi, mis tähendab, et leides üürikorteri nende pakkumiste hulgast, vahendustasu ei lisandu.

Tutvu kuulutuste portaalidega

Jätkuvalt leidub palju korteriomanikke, kes lisavad enda pakkumised tasuta kuulutusteportaalidesse. Hoia silma peal näiteks veebilehtedel hydra.ee, soov.ee vms tasuta kuulutusteportaalidel, neis võib leiduda väga häid korteripakkumisi.

Vaata ülikoolide foorumitesse

Kuna tudengid on väga liikuv inimrühm, leidub infot vabade korterite kohta ülikoolide foorumites ja teadetetahvlitel. Vaata näiteks ebsikas.ee või esindus.ee. Uuri lisainfot ka enda ülikooli üliõpilasesinduselt.

Kasuta nutitelefonile mõeldud mobiiliaplikatsiooni

Kui sul on taskus nutitelefon, tasub ka see üürikorteri otsimisel appi võtta. Tõmba alla KV Üürikad mobiilirakendus, pane paika sobivad korterikriteeriumid ning kohe, kui sobiv pakkumine jõuab kinnisvaraportaali, saad selle kohta teate oma telefoni või e-posti.

Tutvu võlaõigusseaduse ja üürilepinguga

Enne üürilepingule allkirja andmist tuleb see kindlasti põhjalikult läbi lugeda ning tutvuda ka võlaõigusseadusega, et vältida hiljem tekkida võivaid arusaamatusi. Üürilepingu olemust ja sellega haakuvat reguleerib võlaõigusseaduse 15. peatükk «Üürileping». See paneb paika nii lepingupoolte õigused-kohustused, üürihinna ja kõrvalkulude temaatika, üürileandja tagatised, üürilepingu kestuse ja lõpetamise printsiibid ning üürikorteri tagastamise lepingu lõppemisel. Kõik vajalikud seadused leiad riigiteataja.ee veebilehelt.

Üür maksa pangamaksetega

Kui maksad üüri pangamaksetega, võid kindel olla, et korteriomanikuga vaidluse tekkides saad kergelt tõestada, et oled oma kohustused korrektselt täitnud.

Kasuta sotsiaalmeediat

Enda korterisoovist tasub märku anda ka sotsiaalmeedias, kus info kiire leviku tulemusena hakkavad head pakkumised iseenesest tekkima. Lisaks on sotsiaalmeediasse tehtud spetsiaalsed üürikorterite lehed, kuhu saab enda korterisoovi jätta ning kui kellelgi leidub sobiv pakkumine, antakse sellest ka kiiresti märku. Vaata näiteks facebook.com/yyrikorteridTallinnas, facebook.com/yyrikorteridTartus ja facebook.com/korterikaaslane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles