Kes esimesena pea välja pistab, jääb sellest ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draakon
Draakon Foto: SCANPIX

Hiina puhul on  väga oluline silmas pidada, et inimesed ei taha väga grupis silma paista. Suhtlus, ka tööl,  on JA Solar Holdings Co Ltd. strateegilise planeerimise osakonna juhi Christoph Flinki sõnul väga umbkaudne ning palju tuleb ise ära arvata.

«Keegi ei ütle, mida te tegema peate. Bossid on üsna umbmäärased, näiteks ei taha nad teha halbu otsuseid või kardavad, et teate rohkem kui nemad. Siis tuleb lihtsalt ära aimata, mida tegema peaks,» rääkis Flink oma kogemustest.

«Hiinas on ütlus, et kes esimesena pea välja pistab, jääb sellest ilma.»

Samuti tuleks Flinki sõnul silmas pidada, et keegi ei taha edasi anda halbu uudiseid. Seepärast võite Hiinas töötades olla viimane, kes saab teada, et oleta lahti lastud.

Samuti tuleks Hiina puhul meeles pidada, et inimesed peavad oluliseks häid suhteid kolleegida, meeskonnatööd. Seepärast ei ole keegi ka harjunud kriitikaga.

«Saksamaal ei solvu keegi, kui nende seisukohtades kaheldakse. Sõbrad, kes on aastaid Hiinas elanud, tunnevad ennast taolises olukorras aga ebakindlalt,» märkis ta. Kriitika puhul tuleks skaalat nihutada. «Kui ma ei ole millegagi rahul, siis ma ei pea seda välja ütlema. Piisab sellest, kui tehtut mitte väga kiita.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles