Ligi pool sakslastest toetab konstitutsioonikohtu ESMi otsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa lipp
Saksamaa lipp Foto: SCANPIX

Ligi pool sakslastest toetab konstitutsioonikohtu otsust anda heakskiit eurotsooni päästefondi ratifitseerimisele, selgus uuest arvamusküsitlusest.

Riigitelevisiooni ZDF küsitluses ütles 48 protsenti vastanuist, et peavad kohtu kolmapäevast otsust õigeks. Otsusega ei olnud nõus 39 protsenti sakslastest.

Kuid vaid 27 protsenti vastanuist arvas, et kohus arvestas adekvaatselt Saksa huvidega ning 61 protsenti vastanuist olid vastupidisel seisukohal.

Kolmapäeval läbi viidud telefoniküsitluse andmel kahtleb 78 protsenti vastanuist, et ESMi loomine aitab euroalal kriisist välja tulla.

Kohus pidi otsustama, kas Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM) vastab Saksa seadustele või rikub parlamendi õigust otsustada riigieelarve üle.

Saksamaa konstitutsioonikohtu esimees Andreas Voßkuhle ütles otsuse kuulutamisel, et kohus lükkas lepingu põhiseaduspärasuse vaidlustused tagasi. Ta lisas, et ESMi asutamislepingu võib ratifitseerida, kui on rahvusvahelise õigusega tagatud mõned tingimused.

Esiteks ei tohi kohtu otsusel Saksamaa kohustused ESMis ületada riigi osa mehhanismi kapitalis ehk 190 miljardit eurot. Saksamaa osa ESM-i kapitalis on ligikaudu veerand kogu päästefondi kapitalist.

Saksamaa kohustusi saab sellest suuremaks teha ainult Saksamaa parlamendi otsese loaga. Mõlemat parlamendi koda, nii otse valitud alamkoda kui ka liidumaid esindavat ülemkoda, tuleb kohtu otsuse järgi «täielikult informeerida».

Ühtlasi seisab kohtuotsuses, et ESMi töötajate ametisaladuste regulatsioon ei tohi olla vastuolus parlamendi kodade õigusega olla täielikult informeeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles