Läti võib vajada veel üht miljardit

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti uus peaminister Valdis Dombrovskis pärast tema valitsuse ametisse kinnitamist seimis.
Läti uus peaminister Valdis Dombrovskis pärast tema valitsuse ametisse kinnitamist seimis. Foto: AFP / Scanpix

Läti uus peaminister tunnistas eile, et tema riik võib olla sunnitud paluma euroliidult täiendavat abi kuni ühe miljardi euro ulatuses, et võidelda finantskriisi tagajärgedega.


«Ma ei saa välistada võimalust, et me vajame mingeid lisarahasid... kuni veel ühe miljardi euro ulatuses kas Euroopa Komisjonilt või laene Euroopa Liidu riikidelt,» tunnistas värskelt valitsusjuhi ametisse kinnitatud Valdis Dombrovskis eilses intervjuus Reutersile, vahendas LETA.

Läti on juba saanud suurel hulgal laene - 3,1 miljardit eurot Euroopa Komisjonilt, 1,7 miljardit Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) ning veel 1,8 miljardit eurot Rootsilt ja teistelt Põhjamaadelt. Selle rahaga aidatakse hätta sattunud riigil hakkama saada suure eelarvedefitsiidi, langevate tulude ja kiratseva pangandusega.

«Ma ei usu, et me saame märkimisväärselt rohkem juurde IMFilt, sest see, mida me juba saame, juba on ilmselt väga lähedal sellele, mida me saada võiksime,» märkis Dombrovskis, kes lisas, et reedel Brüsselis olles ta täiendavast rahastamisest veel ELi juhtide ega partnerriikidega ei rääkinud.

«Meie esmaseks eesmärgiks on läbi rääkida eelarvedefitsiidi tasemete üle ning kuidas saavutada ja hoida riigis stabiilsust, jääda püsima teele, et jõuda eesmärgini vähendada puudujääki kolme protsendini 2011. aastal ja liituda euroga 2012. aastal,» kinnitas ta.

Läti uus valitsus tahab uuel nädalal alustada läbirääkimisi IMFi ja Euroopa Komisjoniga lootuses vähendada kulukärpeid, milles lepiti kokku esimese 7,5 miljardi euro suuruse abipaketi saamisel. Päästepaketi järgi pidi eelarvepuudujääk tänavu jääma alla viie protsendi sisemajanduse kogutoodangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles