IT-firma töötajad: nohikud ja kapinohikud

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zeroturnaroundi asutaja Jevgeni Kabanov Java konverentsil.
Zeroturnaroundi asutaja Jevgeni Kabanov Java konverentsil. Foto: Zeroturnaround

Eesti ühe edukama start-up firma ZeroTurnaround administratiivjuht Riina Einberg rääkis konverentsil Palga Päev sellest, mis vahe on nohikutel ja kapinohikutel ning mille poolest esimesed on it-rahva hulgas otsitum tööjõud.

It-inimesed jagavad töötajaid nohikuteks (geek) ja kapinohikuteks (nerd), kusjuures vahe seisneb selles, et esimesed on lihtsalt nohikud, kes tunnevad huvi kõiksuguste tehnikavidinate vastu, neil on suur suhtlusringkond, nad käivad palju väljas ja on seltskondlikud, kuid nerd`id  pigem suhtlemisele eriti rõhku ei pane, rääkis Einberg. «Nerdid on see rahvas, kes tahab õhtustelt pidudelt koju minna,» sõnas ta. «Meil on ettevõttes rohkem geek`e

Teenivad geekid ja nerdid ZeroTuraroundis kolmekordset Eesti keskmist palka ja sellest ülespoole. «Nende inimeste puhul on küsimus, et kuhu on neil edasi areneda,» ütles Einberg. «Et mitte ära manduda on näiteks meil töötajatel komme üksteist üllatada. Pole ime, kui reedeti ilmub terve tiim tööle valehabemetes pangaröövliteks maskeerununa.»

Einberg ütles, et väga oluline on ettevõttes kõikide inimeste identideedi arendamine ja tunnustamine. «Meie asutajad on teinud selle firma enda jaoks,» ütles ta. «Kontoris on meil kiiged ja lauamängud. Õhtul kell 10 võin sealt leida meie inimesed ja nende sõbrad lauamänge mängimas. See on osa meie kultuurist ja kedagi ei jäeta välja, ka mitte tagasihoidlikumaid. Sellist lauamängude fännamist ei ole ma mujal kohanud.»

Einberg ütles, et ZeroTurnaroundis ei hellitata inimest tasuta spordiklubi pääsmetega ja kõigil inimestel on kindel kuupalk, ka müügitiimi liikmetel.  «Kuna inimesed teenivad normaalselt, saavad nad ise endale hüvesid lubada,» sõnas Einberg. «Panustame parem raha sinna, kust on võimalik nö mitu nahka võtta, näiteks iga-aastased ühised üritused, kus inimesed üksteist õpetavad, sotsialiseeruvad. Või ühised lõunad või vahvad t-särgid, mida me inimestele hangime.»

Kust it-firma töötajaid leiab? «Tavaliselt meie inimesed tunnevad üksteist väga imelike klubide kaudu ja kui need inimesed ühest firmast teise liiguvad, siis tihti toimub see kambakesi. Meid teatakse it-ringkondades,» ütles Einberg. «Korraldame mais-juunis java-arendajate konverentsi Geek Out ja panustame kõvasti, et java-community areneks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles