Venemaa esitas Moldovale gaasihinna ultimaatumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin (pareml) ja  Moldova peaminister Vlad Filat tänasel kohtumisel.
Venemaa president Vladimir Putin (pareml) ja Moldova peaminister Vlad Filat tänasel kohtumisel. Foto: SCANPIX

Venemaa hoiatas täna  Moldovat, et on valmis pakkuma maagaasi odavama hinnaga vaid juhul, kui endine nõukogude liiduvabariik katkestab oma energiasidemed Euroopa Liiduga ning seob oma tuleviku Gazpromiga.

Otsene ultimaatum esitati ajal, mil Moskva on mürgiselt reageerinud 27 riigist koosneva bloki uurimisele Venemaa suurima ettevõtte suhtes.

Euroopa Komisjon kahtlustab Venemaa valitsuse omanduses olevat gaasifirmat, mis naudib kolmes Balti riigis ning vähemalt viies endises Varssavi lepingu riigis monopoli staatust, konkurentsireeglite rikkumises.

Moskva süüdistab omakorda ELi, et see sunnib teda järeleandmistele, et aidata nõrku Ida-Euroopa riike majanduskriisist välja.

Moldova viimane gaasileping Venemaaga allkirjastati pärast põgusat tarnete katkestust, mis leidis aset 2006. aasta pingsate hinnaläbirääkimiste ajal. Leping aegub käesoleva aasta lõpul.

Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak ütles, et esimene asi, mida Moskva soovib näha, on see, et Moldova tühistab ametlikult oma energiaalased lepingud Brüsseliga.

«Me leiame, et kõigepealt peab Moldova tühistama protokolli enda liitumisest ELi energiaharta leppega,» ütles Novak, viidates dokumentidele, mis takistab Gazpromi soovi omada Euroopa torujuhet.

«See on tingimus, mille täitmisel saame kaaluda gaasihinna alandamist Moldovale,» tsiteerisid Vene uudisteagentuurid Novaki sõnu Moldova peaministri Vlad Filati visiidi käigus.

Agentuuride teadete kohaselt oli Novak valmis arutama 30-protsendilist allahindlust avaldamata hinnast, mida Venemaa praegu soovib gaasi eest saada.

Aeguv leping nägi ette erinevaid hindu, mida tõsteti järk-järgult, et need jõuaksid tasemele, mida Gazprom nõuab Lääne-Euroopalt.

Moldova kuulub nende Kesk- ja Ida-Euroopa riikide hulka, mis sõltuvad pea täielikult maagaasi osas Venemaast.

Ent Gazpromi praktika ignoreerida turul kujunevaid hindu ning siduda gaasi hind pikaajaliselt naftahinnaga, mis kujuneb lõpptulemusena palju kallimaks, on pahandanud ELi riike piisavalt, et algatada poliitiliselt plahvatusohtlik uurimine.

Venemaa president Vladimir Putin astus teisipäeval sümboolse sammu, andes välja seadluse, mis kaitseb Gazpromi ja teisi «strateegilisi» ettevõtteid oma saladuste paljastamise eest, kui valitsus sellega ei nõustu.

Ent ELi ametiisikutel on juba olemas juurdepääs suurele hulgale dokumentidele, mis konfiskeeriti mullu ootamatute läbiotsimiste ajal Gazpromi tütarettevõtetesse ja kaubanduspartnerite juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles