Maris Lauri: tere tulemast normaalsesse turumajandusse

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri
Maris Lauri Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

«Majanduses on probleemid käest ära läinud, lääs on tõsistes majanduslikes probleemides ning asjad on tõenäoliselt igaveseks muutunud,» ütles analüütik Maris Lauri ettekandes konverentsil Palga Päev 2012. «Samas nüüd me olemegi jõudnud normaalsesse turumajandusse.»

«Sellist buumi, mis oli, enam ei tule. Reaalsus on see, et kasv on tegelikult alati olnud väike ja vaevaline ning elu ongi olnud raske. Viimased 20 aastat on olnud lihtsalt haruldased ja erakordsed ajad,» rääkis Lauri. «On absurdne loota, et lääne majanduse probleemid lahendavad mingid otsused, tehku neid või Euroopa Keskpank. Neid probleeme lahendavad inimesed, kuid lahendused võtavad aega.»

Lauri ütles, et vindumine majanduses kestab ilmselt palju aastaid, võib-olla aastakümneid. «Jah, mõnel aastal võime näha ka 8-protsendilist kasvu nagu eelmisel aastal, kuid peaksime olema valmis, et kasv on 3-4 protsenti aastas,» ütles ta.  

Lauri sõnul on kihistumine Eestis mõnevõrra süvenenud. «Töötud on raskustes, kellel on töö, neil suuri muresid pole, sealt tulebki kihistumine,» ütles ta. «Meil on ka tõsised ja süvenevad regionaalsed probleemid, mis väljendub selles, et inimesed lahkuvad Eestist. Ja ära ei lähe mitte Tallinna inimesed, vaid inimesed mujalt - kohtadest, kus tööd ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles