Turg ootab üürimaju

Andrus Viks
, Arco Real Estate AS maakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huvi üürikorterite ja terviklike üürimajade vastu oluliselt kasvanud.
Huvi üürikorterite ja terviklike üürimajade vastu oluliselt kasvanud. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Jälgides viimase aja üürituru olukorda ja muutusi, võime kinnitada, et vähemalt Tallinnas on huvi üürikorterite ja terviklike üürimajade vastu oluliselt kasvanud, tõdeb Arco Real Estate ASi maakler Andrus Viks Postimehe erilehes Kinnisvara ja Ehitus..

Välja on kujunenud teatud inimeste sihtgrupp, kes eelistabki omamise asemel üürida.

Ligi kolm kuud tagasi alustasime Kadriorus Narva maanteel ühes sisehoovis pakutava kortermaja väljaüürimist ning praegu tuleb nentida, et kõik renoveeritud 15 korterit on leidnud endale elanikud.

Keskmine hind oli 590 eurot korteri eest ja tüüpkorterite suurused 57–91 m2. Peame tunnistama, et olime kahtlevad omaniku hinnaootuses, kuid klientide huvi oli oodatust suurem ning paljudele kahjuks kortereid ei jätkunudki.

Ühe põhjusena võiks välja tuua, et sellist tervikliku üürimaja pakkumist turul polnud ning konkurents puudus. Samuti on tegemist värskelt renoveeritud maja ja korteritega, kuhu oli paigutatud uus köögimööbel, kuid samas puudus muu mööbel.

Üürnike seas on nii ettevõtjaid, keskastme juhte, üliõpilasi kui ka koduperenaisi ja kunstiinimesi – ehk läbilõige erinevate elukutsete esindajatest.

Üürihuviliste endi sõnul eelistatakse üürimist kinnisvara omamisele, sest tänapäeval on palju võimalusi ennast erinevates riikides arendada ning pigem investeerivad nad haridusse, oma ettevõttesse vms. Lihtsam on plaane teha üheks kuni kolmeks aastaks (üürilepingute pikkused selles majas), kui siduda end pangalaenuga 10–30 aastaks.

Kuna klassikalisi üürimaju turul peaaegu pakkuda pole, tõuseb nõudlus nende järele pidevalt ja lähiaastatel võib oodata nii mõnegi üürimaja valmimist.

Investorid, kes selliseid maju arendavad, on kindlasti n-ö pikema investeerimisraha omajad, kes paigutavad oma vahendeid kinnisvarasse 20–30 aastaks ning kelle ootused tootlusele jäävad vahemikku 5–7%.

See ongi olnud põhiliseks põhjuseks, miks Eestis pole seni klassikalisi üürimaju olnud – nende tootlus ei vasta lihtsalt paljude investorite ootustele. Viimasel ajal on olukord hakanud siiski pisut muutuma ja mõne investori ootustes tootlusele on tekkinud korrektiivid.

Milliseid üürimaju Tallinna kinnisvaraturg vajaks?

Korterelamu

20-25 korteriga; 2-3 tuba

Sisustatud vähemalt köögimööbli ja pesumasinaga

Keskmise suurusega ligi 65 m2

Asukoht kesklinna ääres või väga hea ühendusega kesklinna suunal

Parkimiskohad autodele

Keskmine hind 380–420 eurot

Ühiselamu tüüpi üürimaja

(peale üliõpilaste on meil katmata hooajatööliste nišš)

Asukoht võib olla linna ääres, kuid tähtis on ühistranspordi hea ühendus

80–120 tuba; tubade suurused 12–14 m2

Kaks voodikohta kaheses plokis

Kööginurk

Vannituba

Keldris või soklikorrusel pesuruum koos tööstuslike pesumasinatega

Parkimisvõimalus maja juures või lähiümbruses

Hind 75–100 eurot inimese kohta

Eksklusiivne üürimaja

Asukoht kesklinnas või Kadriorus

Kortereid 8–12; 4–6 tuba

Korterite suurused 100–180 m2

Täielikult sisustatud

Väga kvaliteetne siseviimistlus

Garaažikoht või parkimiskoht igale korterile

Hinnad 1000–2500 eurot

Allikas: Arco Real Estate

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles