Ilves kuulutas ESMi ratifitseerimise ja rakendamise seaduse välja

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Liis Treimann

President Toomas Hendrik Ilves otsustas täna välja kuulutada Riigikogus 30. augustil ratifitseeritud Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse.

«Mitte ükski riik ei saa tänases maailmas olla majanduse ja julgeoleku vallas edukas üksinda. Igaüks vajab liitlasi, neid kes jagavad samu põhimõtteid, eesmärke, väärtusi. Eesti valik on tugev, edukas ja mõjukas Euroopa Liit, mis tähendab ka vastutustunnet ja kompromisse. Eesti valik on Euroopa Liit, kus kõiki puudutavates küsimustes on väikeriikidel sõna- ja hääleõigus ning kus arvestatakse väikeriikide rahvuslikku identiteeti,» ütles president Ilves.

Riigipea hinnangul on Riigikogus tehtud põhimõtteliste muudatuste tulemusel on seadus põhiseadusega kooskõlas, ESM-iga liitumine on oluline ja vajalik kogu euroala stabiilsuse kindlustamiseks ning seega Eesti lühi- ja pikaajalistes huvides. Samuti ei vasta Ilvese hinnangul tõele ESM-i oponentide kartused, nagu langeks sellega Eesti eelarvele siseriiklikku arengut pärssiv koormus.

Eesti riigipea peab oluliseks, et Riigikogu muutis ESM-i ratifitseerimise seaduse eelnõu nii, et ainult Riigikogu – aga mitte selle üks komisjon – saab otsustada Eestile rahaliste kohustuste võtmise üle. Vastastikkuse mõistmise memorandumi kavandi erandjuhtudel konfidentsiaalne menetlemine Euroopa Liidu asjade komisjonis ei muuda seda põhimõtet.

Ka taoline erand peab jääma üliharvaks, kui üldse kunagi kasutatavaks, hoiatab president Ilves, sest: «Ainult Riigikogu suur saal saab otsustada, millised kohustused seoses ESM-iga Eesti endale võtab ja milliseid mitte. Seda vastutust ei ole võimalik pisendada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles