Rootsi rahandusministri hinnangul võib eurotsooni kriis süveneda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi rahandusminister Anders Borg.
Rootsi rahandusminister Anders Borg. Foto: SCANPIX

Rootsi rahandusminister Anders Borg ütles laupäevases intervjuus riiklikule raadiojaamale, et eurotsooni kriis halveneb enne olukorra parenemist tõenäoliselt veelgi ja Kreeka võib lähema aasta jooksul sellest lahkuda.

«Ma arvan, et me pole Hispaanias ja Kreekas veel seda kõige hullemat näinud. Neil on väga tõsised probleemid ja Euroopas saab olukord järgmise kuue kuni kaheteistkümne kuu jooksul olema väga raske,»  märkis minister.

Borg lisas, et teda ei üllataks üldse, kui Ateena peaks lähemas tulevikus eurotsoonist lahkuma.

Minister märkis samas, et sellist stsenaariumi ei tasuks siiski liialt üledramatiseerida.

«Euroopa pangad on valmis probleemideks Kreekaga seoses,»  kinnitas Borg tõdedes samas, et Euroopas endas võivad asjad veel palju keerulisemaks muutuda.

Rahandusministri hinnangul pole võimatu, et abipaketti vajab veel ka Hispaania. Borgi sõnul valitseb seal suur ebakindlus seoses piirkondade omavalitsuste rahamuredega ja aina süvenevad probleemid tööhõivega.

Hispaania Andaluusia piirkond teatas sel esmaspäeval, et taotleb likviidsuse tagamiseks keskvalitsuselt miljardi euro ulatuses abi. Hispaania suurima elanike arvuga piirkond on suurtes võlgades, töötus ulatub regioonis 33,9 protsendini. Andaluusia on neljas Hispaania piirkond, mis taotleb keskvalitsuselt abi. Murcia teatas juulis, et vajab abi 300 miljoni euro ulatuses. Kataloonia teatas eelmisel nädalal viie miljardi euro ning Valencia vähemalt 4,5 miljardi euro vajamisest.

Hispaania valitsus on teatanud, et moodustab lähinädalatel hädasolevate piirkondade toetamiseks 18 miljardi euro suuruse likviidsusfondi.

Hispaania töötute arv kasvas augustis 38 179 võrra ja küündis 4,63 miljonini, teatas sel nädalal riigi tööministeerium.

«Ma ei arva, et saaksime välistada, et meil tuleb leida ka teid Hispaania abistamiseks,»  lisas Borg teemat kommenteerides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles