Toiduhinnad maailmas püsisid augustis juuli tasemel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukaup
Toidukaup Foto: SCANPIX


ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) toiduhinnaindeks oli nii juulis kui augustis 213 punkti.
 

Eelmise aasta augustiga võrreldes oli toiduhinna indeks sel aastal 18 punkti madalam. Teravilja ja õli maailmaturu hinnad muutusid veidi, kuid suhkru hind langes järsult, kompenseerides liha ja piima hindade tõusu, vahendab Konjunktuuriinstituut.

Teravilja hinnaindeks oli augustis 260 punkti. Nisu ja riisi mõningane hinna tõus tasakaalustas maisi väikese hinna languse ja hoidis indeksi augustis juuli tasemel.

Õli hinnaindeks oli augustis 226 punkti, püsides samuti juulikuisel tasemel. Augustis tõusis täiendavalt sojaoa hind ning tugevnesid päevalille- ja rapsiõli noteeringud, samas palmiõli hind langes.

Liha hinnaindeks oli augustis 170 punkti, tõustes juuliga võrreldes 4 punkti. Kuigi tõusid kõigi lihaliikide hinnad, siis peamise tõuke indeksi tõusule andsid teraviljasöötadel põhinevad sea- ja linnuliha kasvatus. Nende lihaliikide noteeringud tugevnesid vastavalt 4 protsenti ja 6 protsenti. Augustikuisele hinnatõusule eelnes kolm kuud hinnalangust.

Piimatoodete hinnaindeks oli augustis 176 punkti, tõustes kuuga 3 punkti. Augustis tõusid lõssi- ja täispiimapulbri, kaseiini ning või hinnad, ent juustu hind jäi juuli tasemele. Piimatoodete hinna tõusu taga on suuresti nõudluse kasv koos tootmise vähenemisega põua all kannatanud piirkondades ning sööda hinna tõus.

Suhkru hinnaindeks oli augustis 297 punkti, olles 27,7 punkti ehk 8,5 protsenti madalam kui juulis ning 97 punkti (25 protsenti) madalam kui eelmise aasta augustis. Maailma suurim suhkru eksportija on Brasiilia, kus sel aastal oli suhkruroo koristamise ajal väga soodne ilmastik. Head väljavaated suhkru tootmisele põhjustasidki suhkru hinnaindeksi järsu languse augustis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles