Arumäe: ametnike palgad pole nii konkurentsivõimetud midagi

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe.
Ruta Arumäe. Foto: Toomas Huik.

«Praegusel ajal ma riigil püsikulude märgatavat suurendamist ei soovitaks,» ütles SEB panga majandusanalüütik Ruta Arumäe ministeeriumite palga tõstmise plaane kommenteerides.

Arumäe ütles, et riigi püsikulude suurendamiseks on veel vara, sest head ajad ei ole veel kätte jõudnud. «Kuigi jah, optimism kipub meil siin Eestis hetkel üsna kõrge olema,» ütles ta. «On aga ka täiesti võimalik, et järgmise aasta majanduskasv ei tule nii roosiline nagu see praegustes prognoosides valdav on, sest allapoole riskid on majanduses ikkagi märkimisväärsed.»

Enne kui majandus aga pole sisse saanud jätkusuutlikku kasvuhoogu, maksta kohe tormata riigi kulusid sh ametnike palku suurendama, ütles Arumäe. «Kulutuste osas soovitaksin praegusel ajal pigem investeeringute tegemist pikaajalise majanduskasvu toetuseks.» lisas ta. «Samas mõnede võtmetähtsusega valdkondade palkade tõstmine, nagu näiteks õpetajad, oleks vajalik, sest pikaajalise majandusedu võtmeks on hea haridus.»

Avalik sektor ei peaks tema sõnul kindlasti palgatõusu vedur olema, vaid palgatõusu järgija nii nagu praegu. «Ega ka erasektori palgatõus ei ole praegu mingil kindlal ja tugeval alusel ning oodatavalt võib seegi pidurduda, kui majandus just mingi ime läbi suure hooga kohalt ei võta,» ütles Arumäe. «Ma mõistan ka seda, et avalik sektor peab konkureerima oma palkadega erasektoriga ja kuigi avaliku halduse palgad on sektorite võrdluses veidi langenud, on need ikkagi palgatabeli kõrgemas otsas ning riigi keskmisest kõrgemad. Nii et päris konkurentsivõimetud avaliku sektori palgad keskmisena ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles