Venemaa pole andnud Leedule selgitust Kaliningradi tuumajaama kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam, pilt on illustratiivne.
Tuumajaam, pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Venemaa pole andnud Leedule selgitust, miks soovitakse Leedu piirist kõigest 11 kilomeetri kaugusele Kaliningradi rajada tuumajaama, teatas reedel Leedu välisministeerium.

Samuti pole Venemaa suutnud läbi viia seismilist uuringut, lisas ministeerium.

Ministeeriumi sõnul on võimalik teisele etapile, avalikule arutelule Leedus edasi minna ainult pärast võtmeküsimustele vastuste saamist.

Venemaa ei ole öelnud, miks ei kaalutud teisi piirkondi, teatas ministeerium. Venemaa esitatud dokument ala seismilise olukorra kohta pärineb 1983. aastast. Keskkonna hinnang pärineb 1999. aastast, kuid 2004. aastal registreeritud maavärin oli hinnangus esitletust tugevam.

Leedu ootab ka selgitust, kuidas kavatsetakse tagada tuumajaama jahutus. Selleks plaanitakse kasutada Nemunase jõe vett, kuid jõgi asub ligi 12 kilomeetri kaugusel. Ministeeriumi sõnul pole alternatiivseid veehoidlaid kaalutud.

Venemaa ei ole öelnud, miks pole projekti Euroopa Liidu metoodika põhjal testitud.

Ministeerium on Venemaalt selgitusi palunud viimase kolme aasta jooksul 14 korda ja jäänud iga kord vastuseta.

Samuti on ministeerium mures, millise kiirustamise ja kokkuhoiuga on Venemaa ettevõte Rosatom asunud ettevalmistama Astravietsi tuumajaama ehitust Valgevenes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles