Analüütik: riigiasutused, oodake nüüd natuke oma palgatõusuga!

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm.
Tõnu Palm. Foto: Peeter Langovits/Postimees

«Riigiasutused – oodake ära, millal tuleb majanduses selgem pööre paremuse peale ja taastub eksport, alles siis võiks mõelda palgatõusu peale,» ütles Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm.

Enamik ministeeriume küsib järgmise aasta eelarvesse raha töötajate palkade tõstmiseks. Näiteks kultuuriministeerium küsib oma haldusala inimestele 10 protsenti, sh ERRi töötajatele 10 protsenti.

«Liiga palju kasutatakse palgatõusust rääkides lihtsustatud käsitlust ehk vaadatakse SKPd ja inflatsiooninäitajaid,» rääkis Palm. «Peaks aga vaatama numbrite taha – järgmisel aastal näeme küll majanduskasvu kiirenemist, kuid seda veab suhteliselt õrn sisenõudlus, mis ei ole tegelikult jätkusuutlik. Me peame ära ootama ekspordi taastumise ja siis saab hakata mõtlema palkade tõstmisele. Ehk et palku ei saa tõsta enne, kui raha hakkab tulema.“

Palm ütles, et 6-protsendine keskmine palgatõus järgmiseks aastaks on «ületulistamine». «Avalik sektor peab lähtuma sellest, mida makstakse erasektoris ja kuidas seal on väljavaated,» ütles Palm. «Kindlasti ei tohiks avalik sektor vedada palgakasvu.»

Eesti keskmine palk oli tänavu II kvartalis 900 eurot. Kui erasektoris langesid palgad masuaegadel, siis riigiasutuste puhul küll räägiti kulude kärpimisest, kuid reaalsus on see, et avaliku sektori keskmine palk on veidi kõrgem kui palk erasektoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles