Ministeerium: 2019. aastaks on tööturule juurde vaja umbes 140 000 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomakasvatus paistab silma töötajate kõrge keskmise vanuse poolest
Loomakasvatus paistab silma töötajate kõrge keskmise vanuse poolest Foto: Sille Annuk

Esiteks kasvab vajaminevate töökäte arv, teiseks lahkub suur hulk inimesi tööturult. Seepärast on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tööjõuvajaduse prognoosi kohaselt 2019. aastaks tööjõuturule juurde vaja 140 000 inimest.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tööjõuvajaduse prognoos hindab võimalikke tööturu arenguid ja vajadust töötajate järele arvuliselt – kui palju võiks olla vaja täiendavaid töötajaid eri tegevusaladel, ametiala gruppides ning haridustasemetel.

Prognoosi kohaselt mõjutab tööjõu vajadust kõige rohkem tänaste tegutsejate lahkumine tööjõuturult. 9 aasta jooksul lahkub tööturult kokku hinnanguliselt 110 tuhat inimest ehk iga viies töötaja.

Ka hõivatute arv suureneb kuid märksa aeglasemalt. Kokkuvõttes tähendab see, et täiendavalt vajatakse tööturule umbes 140 000 inimest.

Noorte arv, kes võiksid tööturule tegutsema hakata, on mõnevõrra väiksem. Prognoos näeb samas ette ka tööpuuduse alanemist. Inimeste kõrge tööturu aktiivsuse korral peaks tööpuudus jääma eelolevatel aastatel 6 protsendi piiresse.

Võrreldes varasemate prognoosidega on hõive määr väiksem ning tööealise elanikkonna vähenemise tõttu on oodata hõivatute arvu langust ka pikemas perspektiivis.

Rohkem vajatakse eelolevatel aastatel inimesi töötlevas tööstuses, kaubandussektoris, ehituses, hariduses, veonduses ja laonduses.

Hõivatute arvu kiiremat kasvu nähakse ette eelkõige valdkondades, kus loodav lisandväärtus töötaja kohta on suurem või on potentsiaali selle oluliseks kasvatamiseks, näiteks info ja side sektor, masinatööstus, elektroonikatööstus, teadus- ja tehnikaalane tegevus.

Samuti eeldab ministeerium johtuvalt elanikkonna vananemisest tervishoiu ja sotsiaalhoolekande teenuste pakkumise kasvu. Peaaegu kõik nimetatud valdkonnad on Eestis täna vähem esindatud kui arenenud Põhja-Euroopa riikides.

Prognoosi kohaselt on ette näha hõivatute kasvu enamikel tegevusaladel, kuid see on suures osas seotud kriisist taastumisega.

Sektorite kaupa on oluline ka töötajate iga. Kõrgema keskmise vanusega paistavad silma näiteks kinnisvaraalane tegevus, haridus, tervishoid, taime- ja loomakasvatus, keemiatööstus. Kuna asendusvajadus mängib suurt rolli tööjõuvajaduse kujunemisel, siis võib ka väheneva töökohtade arvuga tegevusaladel olla suhteline tööjõuvajadus üsna suur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles