Swedbank: hõive ei jõua niipea kriisieelsele tasemele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabu töökohti on kolmandiku jagu juurde tulnud
Vabu töökohti on kolmandiku jagu juurde tulnud Foto: Laura Oks

Eesti majandusaktsiivsus on täna 10 protsenti madalam kui enne kriisi, seega pole Swedbanki Balti Investeerimiskeskuse osakonna juhi Kristjan Tamla kinnitusel niipea loota, et hõive kriisieelsele tasemel jõuaks.
 

Statistikaameti andmetel kasvas vabade töökohtade arv selle aasta teises kvartalis kolmandiku jagu. Suur vastunumber johtub muuhulgas ka selles, et vabade ametikohtade arv on endiselt väga väike. Teises kvartalis oli vabu töökohti 8100, mis on 1,6 protsenti kõikidest töökohtadest.

Sisenõudlus, millega seotud tegevusaladel töötab enamik inimesi, on Tamla sõnul täna ligikaudu 20 protsenti võrra madalam. «Selle taustal oleks üllatav kui vabade töökohtade või tööhõive tase hakkaks juba lähiajal kriisieelsele tasemele jõudma,» nentis ta.

2011. aasta esimesel poolel loodi töökohti peamiselt töötlevas tööstuses ning aasta teisel poolel panustas hõive kasvu juba ka teenustesektor. Eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes tõusis vabade ametikohtade määr kõige kiiremini tänavu majutuses ja toitlustuses, mullusega võrreldes 1,5 protsendipunkti.

Swedbanki majandusprognoosi kohaselt aitasid teenustesektoris töökohtade arvu kasvatada nii suurenenud turistidevool kui eestimaalaste kosunud sissetulekud.

Kõige rohkem oli vabu töökohti teises kvartalis info ja side tegevusalal, kokku 3,3 protsenti kõikidest töökohtadest.

Swedbanki hinnangul kasvab hõive sel aastal 1,8 protsenti, peamiselt tuleb hõive kasv just teenustesektorist ning juba praegu kvalifitseeritud tööjõu nappuse käes vaevlevates sektorites nagu energeetika, elektroonika ning IKT ja seotud tegevusaladel.

Uute töökohtade loomist hakkab panga hinnangul takistama struktuurne tööpuudus, - vajalike oskustega inimesi lihtsalt ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles