Euroopa Liit püüab Venemaa gaasihaaret murda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustik
Gaasitorustik Foto: Priit Simson

Euroopa Liit tegi järjekordse ponnistuse murdmaks Venemaa domineerimist kohalikul gaasiturul ning alustas teisipäeval uurimist Gazpromi suhtes.

Euroopa Liidu eesmärk on eemaldada kaikad, mis Gazprom on loopinud kodaratesse riikidele, kes tahavad oma gaasiallikaid mitmekesistada ja oma energiaturud ülejäänud kontinendiga tihedamalt siduda, vahendab The Wall Street Journal.

Euroopa Liidu teatel vaatleb uurimine Gazpromi käitumist kaheksas riigis. 36 protsenti Euroopa Liidu gaasist tuleb Venemaalt, kuid Gazprom on ainuke gaasimüüja Bulgaarias, Eestis, Lätis, Leedus ja Slovakkias. Lisaks sellele tuleb Venemaalt 82 protsenti Poola, 83 protsenti Ungari ja 69 protsenti Tšehhi gaasivarudest.

Euroopa Liidule on juba mõnda aega pinnuks silmas nii Gazpromi domineerimine kohalikul turul, ettevõtte nõudmine, et ostjad nõustuksid pikaajaliste lepingutega, mis seovad gaasi hinnad nafta omaga ning tõsiasi, et Gazpromile kuuluvad muu hulgas ka gaasitorud.

Kesk-Euroopa poliitikauuringute energiaprogrammi juhti Christian Egenhoferi sõnul on Gazpromi lepingud «väga loomingulised».

Üheks Euroopa Komisjoni eesmärgiks on sundida gaasimüüjad gaasitorud maha müüma. Ka Eestis sisse viidud maagaasiseaduse muudatuse kohaselt tuleb gaasi ülekandevõrk omandiliselt eraldada tootmis- ja müügitegevusest. Eesti Gaas peab ettevõtte meelehärmiks gaasi ülekandevõrgu võõrandama hiljemalt 2015. aasta alguseks.

Lisaks sellele näeks Euroopa Liit hea meelega, et gaasitorud ulatuksid ka mujale kui ainult Venemaale, näiteks Aserbaidžaani. Seni on Euroopa Liidu meetmed olnud aga ainult osaliselt edukad.

Komisjoni hinnangul on takistab Gazprom avatud konkurentsi kolmel viisil. Esiteks takistatakse gaasivarude liikumist Euroopa Liidu riikide vahel ning riikidel ei ole võimalik oma gaasivarusid mitmekesistada. Lisaks on Euroopa Liidu hinnangul Gazpromi kehtestatud hinnad ebaõiglased .
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles