Maksuamet: aktsiisitõus ja salasigaretid ei käi käsikäes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suits
Suits Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Aktsiisitõus ei tähenda maksu- ja tolliameti teabeosakonna juhatajat Tõnis Kuuse sõnul ilmtingimata ebaseadusliku suitsuturu vohamist.

Kui palju on seniste maksutõusudega teie hinnangul legaalne tubakaturg vähenenud?

Viimaste aastate põhjal ei ole võimalik teha ühest järeldust aktsiisitõusu ja legaalse tubakaturu vähenemise vahel. Kui 2010. aastal tõusis aktsiis 5 protsenti, siis legaalne tarbimine langes 1,86 protsenti.

Samas kui 2011. aastal tõusis aktsiis 14 protsenti ja legaalne tarbimine kasvas 0,71 protsenti. 2012. aastal tõusis aktsiis samuti 10 protsenti, kuid aasta kokkuvõttes ei pruugi tarbimine oluliselt väheneda.

Legaalset tarbimist mõjutavad aastatevahelised kõikumised tubakavarude soetamise tõttu. Seega ei saa üheselt tuua sama perioodi kohta seoseid aktsiisitõusu ja tarbimise muutmise kohta.

Positiivne on see, et legaalne tarbimine on aktsiisitõusude järel stabiilne ja kõikumised on väiksed.

Kas olete nõus, et tubakaturu langus on tulnud illegaalse turu kasvu arvelt?

2009. aastal oli salaturu maht maksu- ja tolliameti hinnangul 570 miljonit sigaretti, 2010. aastal langes 545 miljoni sigaretini ja 2011. aastal 474 miljonile sigaretile.

Eesti Konjunktuuri Instituudi (EKI) uuringu kohaselt oli 2011. aastal suitsetajaid 2 protsenti vähem võrreldes aasta varasema uuringuga. See ei anna põhjust oletada, et salaturg oleks suurenenud, kuid surve salaturu poolt on suur, mida tajume avastuste mahu ja vihjete põhjal.

Kas olete nõus arvutustega, nagu võiks riik juhul, kui makse tõstetakse aastas 5 protsendi võrra plaanitud 10 asemel, teenida rohkem maksutulu, kuna illegaalne tarbimine kasvaks vähem?

Viimaste aastate statistika ei näita otsest seost legaalse tubakaturu ja aktsiisitõusu vahel. Seetõttu ei ole põhjust eeldada, et mõnevõrra suurem ühekordne aktsiisitõus (10 protsenti) oleks kahe aasta peale jaotatuna (5 protsenti+5 protsenti) volaliselt suurem legaalse turu mõjutaja.

Kui palju on riigi maksutulu kasvanud eelnevate aktsiisitõusudega?

Kuna ettevõtted varuvad sigarette ette ja tasuvad sellevõrra makse vana aktsiisi järgi, siis täiendavat maksutulu väga täpselt hinnata ei saa. Näiteks 2009. aastal kasvas tubakaaktsiisi deklareerimine 37,4 protsenti; 2010. aastal langes 14,7 protsenti ja 2011. aastal kasvas 26 protsenti.

Kuidas on riigil kavas illegaalse tubakaturuga võidelda? Kuidas peaks seda maksuameti hinnangul tegema?

Kuna illegaalne sigarettide üle rohelise piiri toomine on suurenenud, planeerib maksu- ja tolliamet koostöös politsei- ja piirivalveametiga sellevastast võitlust. Võitlus illegaalsete tubakatoodetega on tollikontrolli prioriteet lähiaastateks.

Kui palju on viimase aasta jooksul salasigarette leitud?

2012. aasta 1. septembri seisuga on maksu- ja tolliamet ja politsei- ja piirivalveameti poolt kokku avastatud salasigarette 16 837 236.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles