Pevkur: tervishoiutöötajate palgad tõusevad kolme aasta jooksul vähemalt kümnendiku võrra

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul ootab tervishoius töötavaid inimesi kindlasti ees palgatõus, aga selle suurus selgub lähikuudel haigekassa eelarve vastuvõtmisel. Kindel on, et järgmise kolme aasta jooksul on palgatõus vähemalt 10 protsenti.

«Tervishoiutöötajaid ootab järgmisel aastal ees palgatõus, mida ei saa öelda mitmete teiste valdkondade esindajate kohta,» ütles minister Hanno Pevkur.

«Tervishoiusüsteemi jätkusuutlikkus, sealjuures tervishoiutöötajate lahkumise pidurdamine on riigi toimimise seisukohast hädavajalik. Üks asi on see, palju me tahaksime palku tõsta, kuid peame ka vaatama riigi rahalisi võimalusi. Haigekassa nõukogus oleme püüdnud leida kuldse kesktee, kuidas tõsta tervishoiutöötajate palkasid ja samas parandada ka tervishoiuteenuste kättesaadavust patsientide jaoks ehk lühendada ravijärjekordi,» lisas ta.

Sotsiaalminister lisas, et ei saa kuidagi nõustuda Arstide Liidu presidendi Andres Korgi eilse väitega Aktuaalses Kaameras, justkui oleks ministeerium keeldunud sotsiaalpartneritega tervishoiutöötajate palgaküsimusi arutamast.

«Vastavasisulised kohtumised on toimunud viimase pooleteise aasta jooksul,» ütles Pevkur. «Ootame nii Eesti Arstide Liitu kui ka Tervishoiutöötajate Kutseliitu 13. septembril ministeeriumisse arutelule, kus anname ülevaate, milliseks kujunevad 2013. aasta reaalsed võimalused tervishoiutöötajate palgatõusuks äsja avalikustatud majandusprognoosi valguses,» lisas ta.

Minister tõi ka välja, et otseselt kollektiivläbirääkimistel kollektiivlepingu sõlmimiseks saab riik seadusest lähtuvalt osaleda ainult tööandja esindajana ning ainult nende töötajate osas, kellele ta on otseselt tööandja.

Sotsiaalministeeriumi valitsemisalas on vaid kaks asutust, kes saaksid olla Eesti Arstide Liidule ja Tervishoiutöötajate Kutseliidule kollektiivläbirääkimiste pooleks. Need asutused on Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskus ja Illuka Varjupaigataotlejate Vastuvõtukeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles