Saksamaa juhid usuvad euroala lepete jõustumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel ja rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa kantsler Angela Merkel ja rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Saksamaa kantsler ja rahandusminister avaldasid esmaspäeval veendumust, et Euroopa stabiilsusmehhanism (ESM) ja fiskaallepe jõustuvad ning kutsusid üles solidaarsusele võlakriisi sattunud Lõuna-Euroopa riikidega.

Rahandusminister Wolfgang Schäuble väljendas esmaspäeval veendumust, et riigi ülemkohus ei tõkesta Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) ja fiskaalleppe jõustumist. Saksa konstitutsioonikohus otsustab 12. septembril, kas president Joachim Gauck võib mõlemad meetmed allkirjastada, teatas AFP.

«Olen veendunud, et kohus neid ei tõkesta,» ütles Strasbourg´is konverentsil osalev minister.

Kantsler Angela Merkel andis esmaspäeval vastulöögi Kreeka kriitikutele oma erakonna sõsarparteis, kutsudes solidaarsusele võlakriisis riikidega. Kantsler ütles Baieri folgifestivalil peetud kõnes, et Euroopa peab olema tugev ning vajab «stabiilsusliitu» mitte «võlaliitu».

«Praeguses keerulises järgus on need riigid ära teeninud meie solidaarsuse ja meie soovi, et nad raskused ületaksid,» ütles Merkel Abensbergis.

Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) liikmed on avalikult rääkinud Kreeka võimalikust lahkumisest euroalast ning suhtunud skeptiliselt võlakriisi lahendamisse. CSU peasekretär Alexander Dobrindt ütles augustis ajalehele Bild am Sonntag, et usub Kreeka lahkumist euroalast järgmisel aastal.

Saksa parlament kiitis ESMi ja fiskaalleppe juunis kahe kolmandikulise enamusega heaks. Ratifitseerimisprotsess seiskus vasakäärmusliku erakonna Die Linke, kodanike algatusrühma ja Baieri Kristlik-Sotsiaalsesse Liitu (CSU) kuuluva euroskeptiku pöördumise tõttu konstitsioonikohtusse väitega, et ESM ja fiskaallepe on Saksa põhiseadusega vastuolus, kuna sunnivad riiki loovutama otsustusõiguse oma eelarve üle.

Pärast eelmise nädala Eesti parlamendi otsust ESMi leping ratifitseerida, võib selle peamiseks takistuseks saada Saksamaa konstitutsioonikohtu otsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles