MKM toetab Eesti osalemist EXPO maailmanäitusel Milanos

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp
Eesti lipp Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) esitas valitsusele ettepaneku osaleda maailmanäitusel EXPO 2015 Milanos, hinnanguliselt läheb see riigile maksma 3,7 miljonit eurot.

Maailmanäitusel osalemiseks taotleb ministeerium riigieelarvest järgmisel aastal 100 000 eurot, 2014. aastal üks miljon eurot ja 2015. aastal 2,6 miljonit eurot.

Eelnõu seletuskirjast nähtub, et väikseima võimaliku paviljoni rentimine koos haldus- ja kohapealsete haldus- ja personalikuludega maksaks hinnanguliselt 1 864 000 eurot, millest renditasu moodustab 455 000 eurot.

Väikese paviljoni ehitamise hind oleks hinnanguliselt 1 355 000 eurot, millele lisandub hinnanguliselt 206 000 eurot sisustuse ja kommunikatsioonide eest, kuid sel juhul ei tuleks renditasu maksta. Paviljoni ehitamine oleks rentimisest hinnanguliselt 900 000 eurot kallim.

Lisaks paviljonile tuleb arvestada näiteks ka kuludega ekspositsioonile, transpordile, majutusele, personalile Milanos ja osalemise ettevalmistamisel Eestis. Kui arvestada analoogselt eelmiste kordadega, et paviljoniga seotud kulud moodustavad poole hinnast, oleks Eesti osalemise hinnaks hinnanguliselt 3,7 miljonit eurot, seisab ministeeriumi selgituses.

Itaalia ootab EXPO-t külastama kokku 20 miljonit inimest, kellest kolmandik oleks väliskülalised. Eeldusel, et 10 protsenti külastajatest külastab ka Eesti paviljoni, külastaks Eesti paviljoni kaks miljonit inimest, mis teeks üle 11 000 inimese päevas.

Keskmiseks päevaseks külastajate arvuks hinnatakse 140 000 inimest. Keskmiseks kontakti hinnaks tuleks seega 3,7 miljoni eurose eelarve korral arvestuslikult 1,85 eurot.

Eesti väljapaneku kontseptsiooni ei ole veel hakatud ette valmistama. Näituse teema «Feeding the Planet, Energy for Life» pakub ministeeriumi hinnangul ekspositsiooni kujundamiseks mitmekülgseid võimalusi ning sellega on mõtet hakata põhjalikult tegelema peale osalemise otsustamist.

Maailmanäitusel osalemise küsimuses korraldas kaubandus-tööstuskoda ministeeriumi partnerina ettevõtjate arvamuse teadasaamiseks küsitluse – selle tulemusel pidas 70 protsenti ettevõtjatest Eesti osalemist vajalikuks ja veerand vastanutest soovis ka ise osaleda. Kaubandus-tööstuskoda toetab Eesti osalemist, juhtides tähelepanu, et see on pikaajaliselt kasulik nii Eesti turismisektorile kui ka ettevõtjatele ärikontaktide leidmise mõttes.

Eesti toiduainetööstuse liit peab osalemist samuti vajalikuks, rõhutades eelkõige võimalust tutvustada Eesti tooteid ja seeläbi arendada eksporti, aga ka riigi tutvustamiseks laiemalt, sealhulgas turismi seisukohalt. Ka Eesti turismifirmade liit toetab osalemist, leides, et sel oleks potentsiaali turismi kasvatamiseks, samuti märgiti Šanghai maailmanäitusel osalemise positiivset kogemust aastal 2010.

Eesti piimaliit toetab Eesti osalemist piimandussektori ekspordikesksuse kui ka Eesti maine tõttu üldisemalt.

Oma osalemisest või mitteosalemisest teatamiseks peab Eesti saatma ametliku kirja Itaalia valitsusele läbi diplomaatiliste kanalite.

EXPO toimub Milanos ajavahemikus 1. maist kuni 31. oktoobrini 2015 ning korraldajad on Eestile saatnud kutse osaleda. Seisuga 21 . august 2012 on oma osalemisest teada andnud 94 riiki, kokku ootab Itaalia osalema vähemalt 150 riiki. Tegemist on niinimetatud põhi-EXPOga, mis toimub iga viie aasta järel, viimati toimus see 2010. aastal Šhanghais.

Šanghai maailmanäitusel osalemine läks Eestile maksma 3,8 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles