Stora Enso viib tootmist Rootsi üle

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stora Enso tehas Gävle linnas.
Stora Enso tehas Gävle linnas. Foto: SCANPIX

Soome-Rootsi metsanduskontsern Stora Enso on odava krooni ja soodsamate puiduhindade tõttu hoogustamas Rootsis saeveskite tööd ja paberitootmist ning tõmbab samal ajal Soomes otsi koomale.


Ettevõtte soomlasest tegevjuht rääkis Dagens Industri ajalehele, et tootmist viiakse ühest riigist teise, saamaks paremat tulu Rootsi krooni nõrgenemisest.

Helsingin Sanomat

vahendab, et lisaks valuutakursile on ka puidu hind praegu naaberriigis Soomest märgatavalt odavam.

Rootsi tehastes ja vabrikutes tõstetakse seetõttu tootmise taset, samas kui Soomes töötavad üksused poole võimsusega ning mõnel pool suletakse tehased nädalateks või isegi kuudeks.

«Me oleme väga rõõmsad selle üle, et meil on Rootsis tehaseid. Nõrk kroon on sellistel aegadel hea padi. Me siirdame tootmist Rootsi nii palju, kui suudame,» kiitis Karvinen intervjuus.

«Sel viisil suudame me maksimeerida ettevõte kassavoo. Suurimad kärped tuleb praegu teha Soomes.»

Rootsi krooni nõrgenemine protsendi võrra tähendab ettevõttele aasta arvestuses umbes 10 miljonit eurot. Eelmisest suvest on dollar tugevnenud krooni suhtes 46 protsenti ja euro 18 protsenti.

Puidu hankehinnad on aga ettevõtte juhi sõnul seal praegu umbes 30 protsenti paremad. See on oluline eelis ettevõttele, mille kuludest kolmandik läheb just puidutoorme hankimisele.

«Lühemas perspektiivis on minu suurimaks peavaluks Soome puiduhinnad,» tunnistas Karvinen.

Stora Ensol on praegu Rootsis kuraditosin tehast ja kolm saeveskit, kus töötab kokku 7700 inimest.

Soomes on ettevõttel aga koguni 11 000 töötajat ning neist kavatsetakse seniste teadete kohaselt peaaegu pooled kevadel vähemalt mõneks ajaks sundpuhkusele saata.

Karvinen kinnitas, et praegu toodetakse uut kaupa vaid siis, kui sellele on ka tellija teada. Lattu ei toodeta midagi. Seetõttu võib tootmise piiramine kujuneda väga pikaajaliseks.

Uuringud näidatavad, et paberitoodete nõudlus ei ole vähenenud viimasel ajal rohkem kui 4-6 protsenti, aga probleemiks on kujunenud varud, mida praegu realiseeritakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles