Hispaaniat ähvardab rämpsreiting

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania majandusminister Luis de Guindos.
Hispaania majandusminister Luis de Guindos. Foto: SCANPIX

Hiljuti sai Madrid Fitchilt ja Standard & Poor'silt rõõmusõnumi: täisrauaga abipakett ei tähendaks ilmtingimata Hispaania krediidireitingu kukutamist allapoole investeerimisjärku ehk nn «rämpsu» tasemele. Moody’s mõtleb teisiti.

Nimelt näeb Moody's riski Hispaania pankade päästmises euroala rahadega ning võib riigi reitingu rämpsuks langetada juba septembris, kui lõpetab kolm kuud kestnud uuringu.

Morgan Stanley hinnangul suruks see Hispaania välja Barclaysi Euroopa riigivõlakirjade indeksist, kuid kahe veelgi tähtsama indeksi tabelisse jääks riik siiski edasi.

Kiiret sundmüüki seetõttu ei tuleks – vähemalt seni, kuni teised reitinguagentuurid tegutsema ei asu.

Küll aga võib juba üksnes Moody’sest piisata, et hiljutine ralli raugeks, võttes arvesse närvilist meeleolu.

Fondihaldurid hoiatavad, et mõned investorid võivad Hispaania ühepoolselt oma mandaatidest välja visata isegi siis, kui vaid üks agentuur leiab, et Madrid ei ole enam investeerimisjärku väärt.

Õhukesel ja tihedal turul võib selle mõju olla suur.

Kui Moody’s mullu juuli alguses esimese agentuurina Portugali rämpsuks lahterdas, lendasid sealsete 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused kaks protsenti kõrgemale.

Kuigi juba nüüd kahtlevad vähesed, et Moody’s Hispaania reitingut langetab, võib laenukulude hüpe siiski tulla järsk.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles