Rahandusministeerium tõstis majanduskasvu prognoosi 2,2 protsendile

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Toomas Huik.

Rahandusministeeriumi prognoosi järgi kasvab Eesti majandus peamiste kaubanduspartnerite parema kasvuväljavaate ning kodumaiste investeeringute ja tarbimise suurenemise toel tänavu 2,2 protsenti ning järgmisel aastal 3 protsenti.

Võrreldes kevadise prognoosiga on rahandusministeerium tänu positiivsele esimesele poolaastale tõstnud majanduse kasvuprognoosi 0,5 protsendipunkti võrra, järgmise aasta kasvutempo jääb varem oodatud tasemele.

«Kõik märgid näitavad, et vaatamata maailmamajanduse ebakindlusele on põhjust olla Eesti väljavaadete suhtes mõõdukalt optimistlik. Seda toetab ka meie lähinaabrite hea seis. Samas peab ohjeldama riigieelarve kulude olulist suurendamist, mis seab pikas perspektiivis ohtu riigi rahandusliku seisu ning halvendab seeläbi tarbijate ja ettevõtete kindlustunnet,» ütles rahandusminister Jürgen Ligi.

Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) jätkab rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt stabiilset kasvu ning saavutab prognoosiperioodi jooksul pikaajalise keskmise kasvu lähedase taseme. Majanduskasvu vedaja on järgmistel aastatel jätkuvalt eksport. Võlakriisi leevenemise eeldusel võib 2013. aastal oodata peamiste eksporditurgude järk-järgulist elavnemist, mistõttu ka ekspordikasv kiireneb ning stabiliseerub järgmise nelja aastaga 6–7 protsendi juures.

Sisenõudlus kasvab ministeeriumi hinnangul tänavu SKPst kiiremini, kuid aeglustub 2013. aastal 2,9 protsendini, mis on põhjustatud CO2-kvoodimüügitulude ja EL välisvahendite arvelt tehtavate investeeringute vähenemisest. Investeeringuid suurendavad lähiaastail lisaks valitsussektorile ka välisomanduses olevad ettevõtted ning energeetikasektor.

Tööturu arengut hindab rahandusministeerium oodatust positiivsemaks. Aasta esimeses pooles toimus kiire hõivatute arvu kasv ning prognoosi järgi kasvab hõive sellel aastal 15 000 inimese võrra ehk 2,4 protsenti. Ka tööpuudus alaneb prognoositust kiiremini – tööpuudus on kriisiaegsest kõrgtasemest oluliselt vähenenud ning alaneb 2012. aastal 10,4 protsendini. Järgmisel aastal kahaneb tööpuudus 8,9 protsendini ning prognoosiperioodi lõpuks 7,8 protsendini.

Sellel aastal kiireneb  keskmise kuupalga kasv ministeeriumi prognoosi kohaselt 5,6 protsendini. Järgmistel aastatel püsib palgakasv samal tasemel ning kerkib pisut prognoosiperioodi lõpus.

Hinnad tõusevad tänase prognoosi kohaselt 2012. aastal 3,9 protsenti, 2013. aastal 3,5 protsenti ning järgnevatel aastatel stabiliseerub hinnatõus 2,8 protsendi juures. Suurel määral panustab sel aastal inflatsiooni eluasemekulutuste tõus, millest ligi pool läheb soojuse kallinemise arvele tingituna vedelkütuste kõrgetest hindadest välisturgudel. Samuti toetab palgatulu jätkuv kasv ning tarbijate paranenud kindlustunne tarbimiskulutuste suurenemist ja seeläbi teenuste hinnatõusu mõningat kiirenemist. Järgmisel aastal on hinnatõusu aeglustumise taga soojuse ja kütuse hinnatõusu peatumine, millele viitavad alanevad naftafutuurid. Järgmise aasta inflatsioonis on arvestatud ka elektrituru avanemisest tuleva mõjuga.

Lähtudes makromajanduse prognoosist on rahandusministeerium korrigeerinud ka valitsussektori tulude ja kulude prognoosi. Võrreldes kinnitatud riigieelarvega suurenevad maksulaekumised ning see aitab kaasa käesoleva aasta valitsussektori eelarvepuudujäägi vähenemisele 1,2 protsendini SKPst.

Prognoosi kohaselt jõuab valitsussektori eelarvepositsioon tasakaaluni 2014. aastal ning saavutab prognoosi¬perioodi lõpuks 2016. aastal 1,3 protsendise ülejäägi SKPst. Struktuurselt on eelarve¬positsioon kogu perioodil ülejäägis, jõudes 1,5 protsendini SKPst 2016. aastal. See on kooskõlas valitsuse eesmärgiga jõuda samaks ajaks 1 protsendilisse ülejääki. Struktuurne ülejääk kogu prognoosiperioodil näitab, et jätkusuutlikkuse probleeme eelarves ei ole ning nominaalne puudujääk lähiaastatel on põhjustatud ajutistest teguritest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles