Merkel tekitas Pekingis segaduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile Pekingis, et ELi terav kaubanduskonflikt Hiina päikesepaneelide tootjatega tuleks lahendada läbirääkimiste teel – märk sellest, et Aasia hiiglase kaal Euroopas kasvab.

Tõsiasi, et Merkel ei asunud kohtumisel Hiina peaministri Wen Jiabaoga ELi hoiakut toetavale seisukohale, võib tuua kaasa kokkupõrke ELi kaubandusvoliniku Karel De Guchtiga, kes on võtnud Pekingi suhtes karmi liini ja süüdistab viimast ebaõiglases kaubanduspraktikas.

Kõigi eelduste kohaselt algatab De Gucht tuleval nädalal ametliku uuringu Hiina toodete dumpingu osas Euroopa turgudel.

Kaebuse rahuldamise korral võivad tulla karistused ja tariifid – ning kantsler kinnitas oma võõrustajaile Hiinas, et just sellist tulemit tahaks tema iga hinna eest vältida.

«Me peaksime üritama lahendada probleeme päikeseenergia sektoris ning vältima [seda] dumpinguvastast kohtuasja,» ütles Merkel. «Meil on selle jaoks aega ning oleks parem, kui me leiaksime lahenduse läbirääkimiste teel.»

Wen tervitas Merkeli üleskutset ja ütles, et see võiks olla mudeliks kaubandustülide lahendamisel kogu maailmas.

De Guchti pressiesindaja ütles: «Me panime Merkeli kommentaare tähele ja kirjutasime nad üles.»

Eraviisiliselt ütlesid ELi ametnikud ja diplomaadid, et kaebuse läbivaatamine, milleks oli 45 päeva, lõpeb järgmisel reedel, ning et selleks ajaks vaevalt läbirääkimistega kuhugi välja jõutakse.

Nad osutasid samuti sellele, et De Gucht peab arutama asju lähtuvalt ELi kaubandusseadusest – mitte diplomaatiast.

Päikesepaneelide asja algatas Bonnis baseeruv firma Solar World. Küsimus on eriliselt tundlik, kuna valitsusel on strateegilised huvid taastuvenergiatööstuses, mis pakub töökohti ja kõrgendab konkurentsivõimet.

ELil on olnud raskusi ühtse kaubanduspoliitika kujundamisel – pea iga liikmesriik otsib endale ise kasulikke «otsi» Pekingis.

Kaubandussuhtete klaarimine on seda keerukam, et EL üritab veenda Pekingit kasutama oma võimsaid valuutareserve euroala võlakriisi leevendamiseks.

Merkel kinnitas Hiina peaministrile euroala riikide «absoluutset poliitilist tahet» stabiliseerida oma valuuta. Wen pani ELile tungivalt südamele rakendada lisaks eelarvereformile ka majandusstiimuleid.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles