Eesti Energia langetab ostetava tuuleenergia hinda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuleenergia tootjad teenivad järjest vähem.
Tuuleenergia tootjad teenivad järjest vähem. Foto: Henn Soodla/Pärnu Postimees

Eesti Energia põhjendas sisseostetava elektri hinna langust kahaneva Eesti majandusega ja tarbimise vähenemisega.


Toimetuse poole pöördus tuuleenergia väiketootja Vello Madiberk Harku vallast Naage külast. Nimelt teatas Eesti Energia talle, et maksab 1. maist tema toodetava energia eest senisest vähem. Kui siiani sai ta Eesti Energia võrku müüdava ühe MWh elektri eest 450 krooni, siis edaspidi hakkab saama vaid 402 krooni.

«Arvestades Eesti Energia pidevalt tõstetavaid elektritariife, tundub selline ühepoolne samm topeltmaksustamisena, sest taastuvenergia tasu maksame nagunii. Minu arust on see ülekohtune väiketootjate suhtes,» lausus Madiberk.

Eesti Energia vastas, et ostab elektrit, selleks et müüa seda nii siseturul, Baltimaade hulgiturul kui Põhjamaade energiaturul (Nord Pool). «Kuna võrreldes 2008. aasta sügisega on hind Nord Poolis vähenenud ligi 50 protsenti ning lisaks on Eesti majandus kahanemas ja siseriiklik tarbimine vähenenud, ei õnnestu elektrit müüa varasemate hindadega ja mahus. Seetõttu tuleb ka meil oma sisseostuhinda korrigeerida,» seisab vastuses.

Hindade kujunemise kohta vastas Eesti Energia, et reguleeritud elektriturul toimub hindade korrigeerimine viitega ehk varasema perioodi reaalseid kulusid arvestades. Hinnamuutus võtab arvesse Eesti Energia poolt mittejuhitavate kulude muutust, varasema perioodi inflatsiooni ning efektiivsuse kasvu.

1. märtsist muutusid konkurentsiameti indekseerimismetoodika kohaselt elektrienergia võrgutasud, mis kallinesid keskmiselt 2 senti kilovatt-tunni eest koos käibemaksuga, elektrienergia hind seejuures ei muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles