Ettevõtjate suhkrutrahvid võivad õhku haihtuda

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagavaraks soetatud soodsamast suhkrust valmis aastate jooksul hulk maiustusi, laste rõõmuks kindlasti ka palju suhkruvatti.
Tagavaraks soetatud soodsamast suhkrust valmis aastate jooksul hulk maiustusi, laste rõõmuks kindlasti ka palju suhkruvatti. Foto: Liis Treimann

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder teeb täna valitsusele ettepaneku loobuda suhkrutrahvi sissenõudmisest ettevõtjailt.

Kaheksa aastat tagasi Euroopa Liiduga liitumise järel nõudis Euroopa Komisjon Eesti riigilt sadu miljoneid kroone trahve põhjusel, et suhkru, aga ka või, piimapulbri või kanalihamassi varud ettevõtjate ladudes moonutasid konkurentsi.

Eelmisel nädalal otsustas valitsus loobuda muude toiduainete laovarude trahvinõuetest ettevõtjailt.
Üks suuremaid suhkruvaru hoidjaid oli näiteks kommivabrik Kalev. Tuhandeid tonne suhkrut liikus ka lihtsalt transiidina läbi Eesti.

Vaidlused on pooleli
«Põllumajandusministeeriumi seisukoht on ja mina arvan, et siseriiklikud vaidlused peaks lõpetama nii muude laovarude kui ka suhkru osas,» ütles Seeder eile Postimehele. «Olen jõudnud pärast pikki arutelusid juristidega sellise järelduseni, teades ka selle asja ajalugu, et oleks õiglane, õige ja mõistlik siseriiklikult vaidlused lõpetada.»

Seederi sõnul peaks pöörduma komisjoni poole, et nõuda tagasi trahv nii suhkru kui ka muude laovarude eest. «On olemas ka teine Euroopa Kohtu otsus, et muude laovarude puhul liikmesriikidele määratud trahv ei ole kooskõlas komisjoni eesmärkidega ehk ei aita kaasa siseturu spekulatsioonide vältimisele.»

Seeder kinnitas, et muude laovarude trahvi tagastamiseks on põllumajandusministeerium saatnud komisjonile kirja.

Maksuameti pressiesindaja sõnul on amet alustanud muude laovarude nõuete tühistamist. Seeder kinnitas, et kui Euroopa Komisjonilt saadakse trahv tagasi, tagastatakse raha ka trahvi maksnuile.

 Eesti riik maksis Euroopa Komisjonile suhkrutrahvi üle 500 miljoni krooni (34,3 miljonit eurot) ja muude toidukaupade eest üle 100 miljoni krooni (6,6 miljonit eurot). Nii üht kui teist trahvisummat õnnestus Eestil vähendada, kuid lõpuks tuli see osade kaupa ikkagi tasuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles