Merkel – Euroopa hääl Hiinas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: SCANPIX

Kantsler Angela Merkel külastab käesoleval nädalal Pekingit, tähistamaks Saksamaa «erilist suhet» Aasia hiiglasega – nagu tema kabinet seda kirjeldab.

Merkel kohtub Hiina presidendi Hu Jintao ja peaministri Wen Jiabaoga. Teda saadavad mitmed Saksa ministrid ning kuna Hiina poolelt istuvad laua taha 13 valitsuse liiget, on tegemist vaat et kabinettide ühisistungiga.

Kahe ekspordimajanduse mullune kaubavahetus ulatus üle 150 miljardi euro ning Saksa ametnike silmis väljendab homne «valitsusnõupidamine» seetõttu suhet, millist Pekingil polevat ühegi teise Euroopa tegijaga, Euroopa Komisjon kaasa arvatud.

Kaubandus on toonud kaasa ka investeeringuid, kuigi Berliini ametnikud märgivad, et need 1,2 miljardit eurot, mille Hiina firmad Saksamaale on investeerinud, kahvatuvad Saksa panuse kõrval Hiinasse – 26 miljardit eurot.

Eurokriis ja selle šokilained globaalmajanduses on tekitanud vajaduse tihedamaks suhtlemiseks.
«Hiina ametnikele tundub, et Brüssel ei suuda edastada järjepidevat ja otsustavalt positiivset sõnumit,» ütles Jonathan Holslag Brüsseli mõttekojast Institute of Contemporary China Studies. «Usaldusväärset häält otsides pöörduvad nad [ELi] liikmesriikide poole.»

Kuna François Hollande on Prantsuse presidendina alles algaja ning Briti peaminister David Cameron ei ole euroala heitlustesse eriti sügavalt kaasatud, on hiinlaste jaoks just Angela Merkel see, kelle poole Euroopas pöörduda, ütleb Jonas Parello-Plesner mõttekojast European Council for Foreign Relations.

«Hiinlased tahavad kuulda usaldusväärsest allikast, kuidas eurokriis edeneb – ja nad näevad ju, et rahakott on Merkeli käes,» ütles ta. «Saksa diplomaatia jaoks on see [kohtumine] võimas verstapost.»
Samal ajal hoiavad teised ELi liikmed Berliini-Pekingi suhetel valvsalt silma peal. Merkeli visiit leiab aset vaid paar nädalat enne Hiina-ELi tippkohtumist ning seetõttu imestavad mõned eksperdid, et kes keda esindab.

«Keegi peab käituma kui juht. Ning Merkel teeb seda. Aga ELi kontekstis pidanuks sellist rolli etendama [ELi] institutsioonid. Ning kui juhirolli haarab suur liikmesriik – ükskõik, kui heatahtlikult – külvab see hirmu,» ütles Parello-Plesner.

Saksa ametnikud väidavad, et Merkeli diplomaatia «täiendab» Brüsseli oma. «See on igati meie huvides, et Hiina ja Saksamaa suurepärased suhted ei areneks Hiina-ELi suhete arvelt,» ütles üks Saksa diplomaat Pekingis.

Saksa ametnikud rõhutavad, et Saksamaa kõneleb Euroopa eest tervikuna ning Merkel arutab Pekingis Euroopa võlakriisi küsimusi, olles teadlik tõsiasjast, et Hiina on tänu oma valuutareservidele globaalsetel finantsturgudel suurtegija.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles