Rõivas: loodetavasti riigikogu mõistab võetud vastutust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas.
Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Euroopa Liidu (EL) asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas avaldas lootust, et riigikogu mõistab vastutust, mis kaasneb Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) kiireloomuliste otsuste menetlemisega ning on vajadusel valmis kiiresti reageerima.

Kommenteerides riigikogu rahanduskomisjoni teisipäevast otsust anda riigikogu täiskogule rohkem pädevust märkis Rõivas, et tegemist on kompromissotsusega, mis on paljuski vastutulek opositsiooni soovidele.

«Sellega kaasneb see, et Eesti parlament on üks kõige rohkem ESMi otsustesse sekkuvatest parlamentidest kogu eurotsoonis. See iseenesest on igati auväärne, aga sellega kaasneb mõistagi tohutu vastutus ja ma väga loodan, et kõik mu kolleegid mõistavad, et sellega kaasneb vajadus teatud juhtudel otsuseid langetada mitte päevade, vaid isegi tundide jooksul,» kommenteeris Rõivas BNSile.

«Ma loodan, et kõik fraktsioonid, kes seda kiireloomulisust on taotlenud, sealhulgas mõlemad opositsiooni fraktsioonid, annavad endale aru, et seda soovides võtavad nad endale ka moraalse kohustuse väga lühikese etteteatamise peale kokku tulla,» lisas Rõivas.

Rõivase sõnul ei ole see ainult parlamendi õigus neid otsuseid kiireloomuliselt arutada, vaid ka väga suur vastutus, et jõuda kiirmenetluse raames mitte ainult kokkutulemuseni, vaid ka otsuseni.

Ta lisas, et selleks, et kiireloomuliste otsuste vastuvõtmine täiskogus üldse võimalik oleks, tuleb kindlasti ette näha ühe lugemise võimalus.

«[Riigikogu rahanduskomisjoni] arutelu kõige täpsem kokkuvõte on see, et otsisime kõikdes punktides kompromisse, otsisime koalitsiooni ja opositsiooni omavahelist mõistmist. Me toetasime päris mitut opositsiooni ettepanekut,» selgitas ELi asjade komisjoni esimees.

Rõivas lisas, et enamikes küsimustes kas leiti konsensus või ei läinud hääled koalitsiooni ja opositsiooni piiri mööda.

Rõivase sõnul ei näe ta enam ühtegi põhjust miks riigikogu ei peaks neljapäeval ESMi asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise eelnõu vastu võtma. «Ma ei näe ühtegi alles jäänud põhjust peale seda, kui me oleme teinud rahanduskomisjonis sedavõrd pika ja põhjaliku töö, et leida kompromisse, et leida ka mõistmist opositsiooniga.»

«Mul on väga raske näha põhjust, miks ka mõni opositsiooni saadik võiks selle eelnõu vastu hääletada, väga paljudele nende taotlustele on vastu tuldud. Kõige olulisemale, mis tähendab riigikogu oluliselt suuremat rolli, see sai rahanduskomisjoni toetuse ja ma usun, et see saab ka suure saali toetuse,» nentis ta.

Kui need muudatused sisse hääletatakse, siis on Rõivase hinnangul väga raske näha põhjust, miks nii sotsiaaldemokraadid kui ka keskerakondalsed peaksid sellele vastu hääletama, kuna asjad mida nad ise taotlesid, on leidnud toetust.

Riigikogu rahanduskomisjon arutas  teisipäeval viietunnisel istungil muudatusettepanekuid ESMi asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse eelnõule. Rahanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul suurendas komisjon läbi eelnõu muudatuste oluliselt riigikogu pädevust tuues ka kiiret otsustamist vajavad vastastikuse mõistmise memorandumite ja nende muudatuste kavandite heakskiitmise täiskogusse.

Eelnõu teine lugemine on kavas riigikogu erakorralisel istungjärgul neljapäeval ning kui teine lugemine lõpetatakse siis ka kolmas lugemine samal päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles