Eesti Raudtee turvateenuste hange lõppes tulemuseta

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Raudtee vedur.
Eesti Raudtee vedur. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti Raudtee juhatus lükkas tagasi ettevõtte objektide valvamiseks korraldatud turvateenuste riigihankele laekunud kõik pakkumised ja lõpetas hankemenetluse, kuna enne ettevõtte jagunemist võitjaga lepingu sõlmimine on muutunud ebareaalseks.

Eesti Raudtee teatas, et  pidas mõistlikuks hange lõpetada, sest hanke alustamisel seatud eesmärgid pole täitunud ja olukord hanke vältel on oluliselt muutunud. Nimelt oli hanke sihiks leida tänavu aprilli lõpuks uus teenuse osutuja seoses varasema lepingu tähtaja lõppemisega.

Kuna hankel osalenud pool vaidlustas kohtutes Eesti Raudtee otsuse ja rahandusministeerium on taasalgatanud järelevalvemenetluse, polnuks reaalne jõuda lepingu sõlmimiseni enne Eesti Raudtee jagunemise lõpule viimist.
Viimati uuendas rahandusministeerium hanke järelevalvemenetlust mõne nädala eest seoses tekkinud kahtlusega, et G4S on esitanud valeandmeid oma võimekuse kohta valvata raudteeobjekte.

Eesti Raudtee jagunemine kaubaveo- ja taristuettevõtteks lõpeb eeldatavasti järgmisel nädalal ja seetõttu pole võimalik varasemat lepingut ka rohkem pikendada, kuigi mõlemad ettevõtted vajavad jätkuvalt turvateenust, teatas ettevõte. Peale hankepakkumiste tagasilükkamist saavad mõlemad ettevõtted jagunemise järel iseseisvalt otsustada turvateenuste ostmise üle.

Kevadel turvateenuste ostmiseks korraldatud hankel kuulutas Eesti Raudtee võitjaks turvafirma G4S ent kaotanud pakkuja USS Securtiy vaidlustas otsuse kohtus, heites konkurendile ette alapakkumise tegemist. Vaidlus läbis kohtu kõik astmed USSile edutult. Augustis seadis USS taas kahtlustuse alla
konkurendi esitanud andmed raudteealase valvekogemuse olemasolu kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles