Kas «termotuumasõda» Androidi vastu on alanud?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Android.
Android. Foto: SCANPIX

Samsungi patendidraama järgmine vaatus USAs toimub 20. septembril, kui kohtunik Lucy Koh võib kuulutada ebaseaduslikuks mitme nende toote müügi riigis.

CLSA Asia-Pacific Marketsi analüütiku Matt Evansi sõnutsi võib kohtuniku silmis ebasoosingusse sattuda isegi müügihitt Galaxy S3, mida algselt Apple’i patente rikkuvate telefonide hulka ei liigitatud.

Analüütik osutab sellele, et varasemad kohtumäärused on rakendunud ka toodetele, mis «ei eristu silmnähtavalt» nimeliselt mainitud seadmetest.

Tegemist on avaralt tõlgendatava juriidilise terminiga (ingl k. not colourably different), mis võib Galaxy S3 USAs «sisuliselt keelustada».

«Galaxy Tabi suhtes kohtunik juba väljastas kohtueelse määruse,» märkis Nomura analüütik Richard Windsor. «Seega pole välistatud, et enne istungit tõusetub ka Galaxy S3 ja Note’i küsimus.»

Sama saatus võib vabalt tabada ka teisi Google'i Androidi opsüsteemi kasutavaid seadmeid – millele viitab ka tõsiasi, et USA otsingufirma aktsiad eile 1,4 protsenti kukkusid.

«See [kohtu]otsus näitas, et Google’i katsed Androidi-kogukonda kaitsta pole olnud eriti efektiivsed,» ütles Windsor.

Sanford C Bernsteini analüütiku Mark Newmani hinnangul võib Samsung rõhuda sellele, et Galaxy S3 kuju erineb iPhone’ist palju enam kui kahe eelneva Galaxy telefoni oma. Seetõttu eeldab ta, et Galaxy S3 keelu alla ei lähe.

Küll aga võib USA keeld puudutada 80 protsenti Samsungi nutitelefonidest, mis kärbiks firma aktsiatulu enam kui 6 protsendi võrra.

Mõnede analüütikute arvates tuleb Samsungil lükata edasi teatud seadmete turuletoomine ja üritada muuta nende disaini.

Kuna Apple’i kohtuvõit oli niivõrd jõuline – jõusse jäid kõik patendid peale ühe, Samsungi vastuhagi aga hävis täielikult – võib edu kannustada Apple’it jätkama Samsungi kohtulikku «pommitamist». Järgmine hagi ongi juba esitatud, tulevaks aastaks.

Kuid nagu näitavad Apple'i kaasasutaja, lahkunud Steve Jobsi poolt biograaf Walter Isaacsonile öeldud sõnad, pole rahalised kahjutasud antud juhul peamised: «Ma hävitan Androidi, kuna see on varastatud toode. Kuulutan kasvõi termotuumasõja, kui vaja.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles