Riigikontroll: majandus- ja põllumajandusministeeriumi raamatupidamise korraldus on halvenenud

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikontrolör Mihkel Oviir.
Riigikontrolör Mihkel Oviir. Foto: Peeter Langovits

Riigikontroll märgib riigi eelmise aasta majandusaasta koondaruande aruandes, et halvenenud on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja põllumajandusministeeriumi raamatupidamise korraldus.

Halvenemise põhjustena näeb riigikontrollvarasemate puuduste kõrvaldamata jätmist ning probleemide süvenemist raamatupidamise tsentraliseerimisel.   

Riigikontroll peab otstarbekaks tugiteenuste arendamist ja ühtsete infotehnoloogiliste lahenduste kasutuselevõttu. Samas näeb riigikontroll mitmeid vajakajäämisi, millega tuleb senisest rohkem tegeleda. Eelkõige tuleb lõpuni viia IT-arendused, luua toimiv sisekontrollisüsteem ning tagada piisav juhtimisinfo tsentraliseeritud üksustele.

Riigikontroll toob välja, et rahandusministeeriumi valitsemisala asutusena on loodud Riigi Tugiteenuste Keskus, kuhu soovitakse üle viia kõigi ministeeriumite finantsarvestus. Samas pole selge, milliseid probleeme tahetakse keskuse loomisega lahendada, milline on keskuse tegevusplaan ja kuidas jagatakse vastutus keskuse ning teenuse tellijate vahel.

Riigikontroll toetab raamatupidamise tsentraliseerimist, kuid peab oluliseks, et valitsemisala asutuste finantsarvestust peavad ministeeriumid.

Riigikontroll toob välja, et riigikogus vastuvõetud iga-aastane riigieelarve ja riigieelarve täitmise aruanne pole omavahel võrreldavad, kuna aruande koostamise põhimõtted erinevad eelarve koostamise põhimõtetest.

Riigikontrolli arvates tuleb rahandusministeeriumil korrastada eelarve koostamise põhimõtteid ja iga-aastase riigieelarve seaduseülesehitust ehk pilti, täiendada eelarve täitmise jälgimise tehnilisi lahendusi ning seada eesmärgiks konsolideeritud eelarve täitmise aruande esitamine.

Riigikontroll leidis sarnaselt varasemate aastatega vigu ministeeriumite eelarvete planeerimises. Riigikontrolli arvates tuleb riigieelarve planeerimist parandada ja rahandusministeeriumil planeerimist rohkem suunata: iga-aastase eelarve koostamisel peavad ministeeriumid põhjalikumalt analüüsima finantseerimistehingute, investeeringute ja majandamiskulude eelarve mahtu, lähtudes mitmeaastaste lepingutega võetud kohustustest ja sõlmitavatest lepingutest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles