Ohtlikud mõtteviisid, mida ärikoolid õpetavad

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MBA kraad ei tee veel maailmadirektoriks.
MBA kraad ei tee veel maailmadirektoriks. Foto: SCANPIX

Üldlevinud on mõtteviis, et mida kõrgem haridustase, seda helgem tulevik. Paljud inimesed peavad tuleviku seisukohalt MBA kraadi parimaks valikuks üldse.

Tulevaste ärijuhtide ettevalmistamine on suur tööstusharu, kuid nende õpingute juures on ka ohtlikke mõtteviise, mida ei ole küll mõistlik koolist nö kaasa võtta. Forbes toob ära kümme neist:

Et sa oled nüüd tähtis. Väga paljud MBA kraadiga inimesed hakkavad endast liiga palju mõtlema ja ennast tähtsaks pidama. Et MBA kraad muudab automaatselt midagi nende töös ja teeb neid automaatselt paremaks inimestest, kel seda kraadi pole.

Et sa oled parimatest parim. Ma mäletan, et seda räägiti meile koolis. Tulles tagasi eelmise punkti juurde, siis tegelikult pole sa endiselt keegi.

Et sa oled teinud hea investeeringu. Mitmed minu tuttavad MBAd on koostanud üksikasjalikke tabeleid, et tõestada teistele ja endale, et kallid kraadiõpingud on olnud hea investeering. Kindlasti on see hea investeering, kuid olgem ausad – kraadiõppes kohtad ka paljusid inimesi, kes ei jäta kunagi oma praegust tööd ja seal on ka selliseid, kes hoolimata õpingutest ikkagi ei tea, mida nad tulevikult soovivad. Sellega polegi midagi valesti, kuid ära kiirusta kulutama raha enne kui sa ise ka täpselt ei tea, mida elult tahad.

Sa oled targem kui teised. Väga paljud MBA kraadiga inimesed arvavad, et nad on väga targad. Selle suhtumisega lood sa paraku endale vaid mõttetult vaenlasi.

Et sa oled nüüd muutunud ettevõtlikumaks. See on müüt. MBA kraad ei muuda sind kuidagi ettevõtlikumaks, vaid sa õpid, kuidas äri korraldada. Ettevõtjaks olemiseks on vaja julgust ja kui sa soovid alustada ettevõttega, siis seda võib teha kohe, ilma kraadita.

Et sa saad lõpuks pihta, kuidas toimib maailm. Magistrandidele meeldivad mudelid, teooriad, analüüsid. Paraku ei ole ükski neist üksi veel võti selleks, kuidas teha head äri.

On täiesti OK, kui jätad vahele eetikaloengud. Enroni Jeff Skilling on Harvardi MBA. Paljud edukad firmad on oma juhtkonnad täitnud MBA-kraadiga inimestega. Kuid pärast Worldcomi, Enroni ja Parmalat`d skandaali ei saa enam jätta tähelepanuta äri eetilist poolt, isegi kui sul kraad.

Töötamine meeskonnas muudab su kohe meeskonnamängijaks. Uskumus, et kaks aastat ühiseid õpinguid ja kunstlikult kokku pandud meeskonnad koolis muudavad üliõpilased suurepärasteks meeskonnamängijateks, on lihtsalt rumal

Et sa saaksid märkida oma kraadi ära visiitkaardile. See ei ole hea mõte.

Et nüüd sa oled suurepärane suhtleja. MBA kraad ei muuda kuidagi sinu suhtlemisoskust, see, et sul on kraad, ei tähenda, et sind on automaatselt teistel huvitav kuulata. Suhtlemisoskust arendab praktika, mitte kool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles