Arto Aas: riigiettevõtted peaksid teadusesse rohkem investeerima

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskomisjoni esimees Arto Aas.
Majanduskomisjoni esimees Arto Aas. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Riigikogu majanduskomisjoni esimees Arto Aas soovitab riigil omanikuna julgustada talle kuuluvates ettevõtetes kaasaegsete teadusuuringute tulemuste rakendamist.

«Enamus riigile kuuluvad ettevõtteid omavad oma tegevusvaldkonnas olulist turupositsiooni ja liidrirolli. Samuti ei saa kurta riigile kuuluvate ettevõtete majandustulemuste üle, kui mõned üksikud näited tähelepanuta jätta. On aga selge, et rahvusvahelises konkurentsis läbilöömine nõuab pidevaid investeeringuid teadus- ja arengustegevusse, mistõttu peaks ka riigile kuuluvate ettevõtete arendustegevus olema senisest süstemaatilisem ja mahukam,» selgitas reformierakondlane Aas.

Aasa hinnangul on üheks komistuskiviks seni olnud ärisektori ja teadusasutuste puudulik koostöö. «Eesti kõrgkoolides tehakse palju teadusuuringuid, mis ei leia aga tihti rakendust majandustegevuses. Samal ajal on ettevõtetel puudulikud teadmised ja vahendid innovaatiliste tööprotsesside, teenuste ja toodete välja arendamiseks. Äri ja teadus on tihti nagu kaks paralleelselt rööbast, mis kunagi ei ristu,» ütles Aas.

«Kui suur peaks täpselt olema riigile kuuluvate ettevõtete teadus- ja arendustegevuste rahaline maht, on põhjalikuma analüüsi küsimus. Aga viis protsenti ettevõtte puhaskasumist arendustegevuseks investeerida poleks kindlasti ülejõu käiv eesmärk,» lisas Aas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles