Autorite ühing sai mullu 70 miljonit krooni autoritasusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.eau.org

Eesti Autorite Ühingu üldkoosolek kinnitas reedel 2008. aasta finantsaruande, mille kohaselt laekus ühingule mullu litsentsi- ehk autoritasusid 70,2 miljonit krooni.

Ühingu esindaja ütles BNSile, et autorite ühingu kogulaekumine ehk autoritasud ning intressid, renditulu ja käibemaks kokku oli mullu 73,6 miljonit krooni.

Ta lisas, et välismaiseid teoseid kasutatakse endiselt rohkem kui Eesti autorite teoseid. Seega jagas ühing oma liikmetele ehk Eesti autoritele mullu kogutud tasudest 23 miljonit krooni, mis jaotus 1903 autori vahel. 2007. aastal jagas ühing 1764 Eesti autori vahel 19 miljonit krooni.

Autorite ühingu kulutused moodustasid kõigist laekumistest kokku 11,7 protsenti ehk 9,2 miljonit krooni.

Ühingu esindaja märkis, et alalaekumised olid võrreldes planeerituga näiteks salvestustasude osas, kuna plaadimüük on vähenenud kogu maailmas ja internetikasutusest laekunud tasud ei ole seda vähenemist veel katta suutnud.

«Alalaekumisi oli ka tühja kasseti osas, kuna inimesed ei salvesta enam nendele vahenditele ja seadmetega, mille eest valitsuse määrus ühingul seda tasu koguda lubab,» märkis ta.

Ühingu esindaja lisas, et sel aastal tuleb ühingu laekumine 2008. aastast kindlasti tunduvalt väiksem.

Eesti Autorite Ühing on autorite vabatahtlik organisatsioon, mis tegeleb peamiselt heliloomingu ja kujutava kunsti teoste autorite õiguste ühise esindamisega. Ühing sõlmib lepinguid teoste kasutajatega ning kogub ja maksab välja autoritasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles