Kuidas kaitsta end virisevate töökaaslaste eest

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eralda vinguja endast nähtamatu seinaga.
Eralda vinguja endast nähtamatu seinaga. Foto: SCANPIX

Sa ei kannata enda ümber halisevaid inimesi, kes muudkui kurdavad, kuid iial midagi olukorra parandamiseks ei tee? Mõistlik, sest selgub, et liiga suure hulga virina kuul(a)mine mõjutab aju ja muudab inimest sõna otseses mõttes rumalamaks.

Uurimus näitab, et pool tundi viibimist negatiivse taustaga keskkonnas sh televiisorist taolise materjali vaatamist, mõjutab aju seda osa, mida kasutame probleemide lahendamisel, kirjutab Inc.com.

Tõsi, juhina ei saa kaebuste suhtes kõrvu päris lukku panna, kuid on suur vahe, kas osutatakse millelegi, mis on halvasti või valesti või lihtsalt virisetakse. «Tüüpiliselt rahulolematud ja pidevalt virisevad inimesed ei soovigi lahendusi, vaid nad tahavadki lihtsalt levitada oma virisevat mõtteviisi,» ütleb ettevõtja ja raamatu «Three Simple Steps: A Map to Success in Business and Life» autor Trevor Blake. «Ajule aga on kurtmise kuulamine kahjulik isegi siis, kui olete vaid passiivne kuulaja.»

Blake annab mõned taktikad, kuidas end negatiivsuse eest kaitsta:

Hoia distantsi! Kuna muuta virisejat enamasti ei saa, soovitab Blake pidevasse virisejasse ja negatiivsuse külvajasse suhtuda samamoodi nagu ahelsuitsetajasse – lihtsalt eemalduda. «Ma suhtun virisemise kuulamisse nagu passiivsesse suitsetamisse,» ütleb ta. «Aju on tänulik, kui hoiad end sellistest inimestest eemal.»

Las viriseja lahendab probleemi. Alati ei ole võimalik hädaldajast eemalduda, siis järgmine võimalus on paluda virisejal endal probleem lahendada. «Ürita panna kõige suurem kurtja probleemi lahendamise eest vastutama ja vastutust võtma,» soovitab Blake. «Kuna virisejate eesmärk ei ole probleemide lahendamine, lõpetavad nad tihtipeale oma tegevuse juba ainuüksi selle küsimise peale, et mida nad kavatsevad probleemi lahendamiseks ette võtta. Ja mõned isegi proovivad probleemi lahendada.»

Loo endale mõtteline kaitsekilp. Kujutle, et sind kaitseb väljamõeldud kaitse või kilp ja justkui tagane vaimselt viriseja lähedusest. Kujutle ennast kuskile meeldivasse paika nähtamatu seina taha, kuhu inimeste ving ja hala lihtsalt ei jõua

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles