Hommiku-inimesed on tervemad ja õnnelikumad

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öökull.
Öökull. Foto: SCANPIX

Osadele inimestele sobib enam töötamine hommikul, osadele päraslõunal ja osadele lausa öösel. See on üldlevinud arvamus, kuid hiljutine ajakirjas Emotion ilmunud uuring toob välja hoopis teistlaadi järeldused.

Uuringust tuleb välja, et varajased ärkajad on üldiselt õnnelikumad kui öökullid, vahendab PsychologieToday. Uuringus osalenud enam kui 700 inimeselt vanuses 17-79 küsiti nende emotsionaalse seisundi, tervise ja eelistatud kellaaegade kohta. Hommiku-inimesed väitsid end tundvat õnnelikuma ja tervemana kui öökullid. Osalt võib selle põhjus teadlaste arvates peituda meie ühiskonnas, kus tööaeg on enamasti ajavahemikul 8-17.00.

Christopher Randler, Heidelbergi bioloogiaprofessor leidis oma uuringus, et vara ärkavad inimesed on proaktiivsemad kui õhtust tüüpi inimesed.«Nad kalduvad saavutama koolis paremaid tulemusi, mis omakorda viib neid ka paremate töövõimalusteni. Hommikuinimesed oskavad paremini probleeme ette näha ja üritavad neid minimiseerida. Nad käituvad proaktiivselt,» ütleb Randler.

Intervjuuus Harvard Business Review`le ütleb ta, et kui jutt käib ärist, siis on hommiku-inimestel eelised. «Juhile on väljakutseks tuua parim välja oma «öökullidest»,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles