Eesti Energia rajab Paidesse uue koostootmisjaama

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo näitab hakkpuitu, millega ettevõte tänavu augustini põlevkiviahju küttis.
Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo näitab hakkpuitu, millega ettevõte tänavu augustini põlevkiviahju küttis. Foto: Liis Treimann

Eesti Energia enamusosalusega soojusettevõte Pogi OÜ rajab Paidesse uue soojuselektrijaama. Täna nurgakivi saanud koostootmisjaam valmib järgmisel aastal, teatas ettevõte.

Uus koostootmisjaam hakkab soojusega varustama Paide linna ning keskkonnasäästlikult toodetud elekter suunatakse Elektrilevi võrku. Kütusena hakkab uus jaam kasutama kohalikku biokütust.

«Paide koostootmisjaam hakkab töötama kohalikul kütusel ja kasutama seda efektiivselt, mis kindlustab Paide elanikele ja ettevõtetele konkurentsivõimelise hinnaga soojuse,» ütles Eesti Energia taastuvenergia ja väikekoostootmise äriüksuse juht Innar Kaasik.

Pogi OÜ tegevjuhi Andres Alusalu sõnul on uus koostootmisjaam oluline investeering Paide linna soojuse tootmisse, sest vanad katlamajad vajavad täiendust. «Uue koostootmisjaama valmimisel väheneb vanade kütteõlil töötavate katlamajade tööaeg. Tänu uuele koostootmisjaamale saab Pogi ka edaspidi pakkuda Paide elanikele ja ettevõtetele Eesti ühe parema hinnaga soojusenergiat,» sõnas Alusalu.

Pogi oli Eesti üks esimesi soojuse tootjaid, kes rajas küttehinna stabiliseerimiseks biomassi katlamaja ning on seda edukalt kasutanud tänaseni.

Paide uue koostootmisjaama elektriline võimsus saab olema 2 MW ning soojuslik võimsus 8 MW. Investeeringu kogumaksumus on 8 miljonit eurot, millest 40 protsenti katab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Hetkel toodab Pogi soojust biomassi ja kütteõli kasutavates katlamajades. Uue koostootmisjaama valmimisel jääb kütteõli katlamaja tööle tippkoormuse ajal.

Elektri- ja soojuse koostootmisjaamad mitmekesistavad Eesti Energia tootmisportfelli, hajutavad elektritootmist ning aitavad vähendada elektri ülekandekadusid. Praegu on Eesti Energial ehitamisel kokku neli elektri- ja soojuse koostootmisjaama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles