Oviir: maksupoliitika on inimestele, mitte ametnikele

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Oviir
Siiri Oviir Foto: Peeter Langovits.

Europarlamendi saadik Siiri Oviir rääkis, et Eesti võiks rohkem rakendada erinevatele tööstus- ja majandusharudele madalamat käibemaksu.

Europarlamendi tööhõive ja sotsiaalkomisjoni kuuluv Oviir ütles ETV saates «Aeg luubis», et maksupoliitika ongi inimeste jaoks, mitte aga ametnike mugavamaks äraolekuks välja mõeldud, viidates nii väitele, et käibamaksule erinevaid määrasid kehtestada on liiga keeruline.

Oviiri sõnul rakendatakse Euroopas madalamat käibemaksu näiteks elamuehituse ja renoveerimise puhul, samuti näiteks jäätmetöötluse ja kanalisatsiooni osas, aga ka toitlustussektoris.

Oviir tõi näiteks, et ligi 20 liidu liikmesriigis rakendatakse toidukaupadele ligi kolm korda maksimaalsest käibemaksumäärast madalamat määra.

Siiri Oviiri sõnul ei ole Eesti olukorra poolest tööturul veel kaugeltki mitte kõige hullemas seisus, kuid meie suhteline väiksus võrreldes Euroopa suurriikidega võib ses osas kiiremini tunda anda. Suurtel on lihtsalt rohkem võimalusi, ütles Oviir. 

Euroopa Parlament ennustab, et Euroopa Liidus kaob sel aastal 3,5 miljonit töökohta, vahendas ERR Uudised saadet «Aeg luubis».

Vastates küsimusele, millised on need peamised tööhõivepoliitika suunad, mida Euroopa Parlament kolmapäeval arutas, sõnas Oviir, et üks moodus on ümberõpe, koolitused, täiendõpe ja see, et õpetada tuleb just seda, mida tööturg vajab.

«Lisaks ei haaku mitmes riigis, ka Eestis, sotsiaalpoliitika ja tööturupoliitika, näiteks toetuste baas - inimene on erinevate sotsiaaltoetuste peal, kuna ta on töötu. Mingi töökoha vabanedes ei ole tal mõtet sinna minna, sest kui see on miinimumpalgaga töö, siis toetused on sama suured või ligilähedased,» rääkis Oviir.

«Tööleminek aga tekitab lisakulusid, näiteks transpordi näol. Jällegi lühiajaliselt tööle minnes kaotab inimene pärast õiguse töötuskindlustusele pikkade kuude jooksul, nii et siin me peaksime oma seadused panema haakuma,» avaldas ta veendumust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles