LHV ei muutnud Eesti majanduskasvu prognoosi

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV analüütik NIls Vaikla.
LHV analüütik NIls Vaikla. Foto: LHV pank.

LHV Panga Eesti majandusprognoosi järgi kasvab Eesti majandus käesoleval aastal 2,1 protsenti ning eurotsooni majanduse elavnemise toel  2013. aastal juba 3,8 protsenti. Samu tulemusi oodati ka aprillikuus avaldatud prognoosis.

2012. aasta esimeses kvartalis kasvas Eesti majandus aastatagusega võrreldes 3,6 protsenti ning teises kvartalis 2,0 protsenti, jätkates seeläbi majanduskasvu aeglustumist ootuspäraselt juba kolmandat järjestikust kvartalit.

«Eesti teise kvartali majanduskasvu numbriga võib rahule jääda, sest võrreldes eurotsooni teise kvartali näitajatega on Eesti majandus endiselt kasvamas, olles möödunud kvartalil kiireimini kasvav majandus eurotsoonis. Tänu kodumaisele nõudlusele purjetab Eesti teiste eurotsooni riikidega võrreldes edukalt vastutuules,» kirjutas LHV Panga analüütik Nils Vaikla panga värskes majandusprognoosis.

«Elavnenud sisetarbimine mõjub toetavalt koduturul tegutsevatele ettevõtetele, kuid jätkusuutlikuks pikaajaliseks majanduskasvuks on vajalik taastada ekspordi kiirem kasv, sest kodumaine tarbimine ei suuda nõrka kaubavahetust pikemas perspektiivis tasakaalustada,» ütles analüütik Vaikla.

LHV Pank märkis samal ajal, et pingeline olukord eurotsooni võlakirja- ja rahaturgudel, ettevõtete rahastamistingimuste halvenemine, rahaliidu majanduse jahenemine ning laiemalt ettevõtete ja tarbijate langev kindlustunne jäävad tulevikus peamiseks Eesti majanduskasvu ohustavaks riskiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles