Facebooki aktsia kaotab sõpru

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook aktsiaturul.
Facebook aktsiaturul. Foto: SCANPIX

Eelseisva 10 kuu jooksul vabaneb kauplemiseks ligikaudu 2 miljardit nn «IPO-eelset» Facebooki aktsiat. Pettumuseks kujunenud aktsia suurimaid hinnakõikumisi prognoosivad analüütikud novembriks, mil turule paiskub pirakaim ports väärtpabereid, mis kuuluvad Facebooki töötajatele.

«Novembri kõrval pole see siin veel midagi,» ütles Facebooki aktsia eilese 7-protsendilise hinnalanguse kohta Pivotal Research Groupi analüütik Brian Wieser. «Peamine pauk tuleb novembris.»

Facebooki aktsia hind saavutas eile rekordmadaluseks 19,69 dollarit.
Aktsia etendab alates börsiletulekust (tänavu 17. mail) punase laterna rolli nii S&P 500 kui Nasdaq 100 seltskonnas, näitab S&P Capital IQ.

Facebooki tegevjuhi Mark Zuckerbergi aktsiapaki väärtus on kukkunud 19,1 miljardi dollari juurest 9,9 miljardi dollari tasemele.

«Wall Street kahtleb Facebooki võimes end rahastada ja arvestatavat kasumit genereerida,» ütles TD Ameritrade’i peastrateeg J.J. Kinahan.

Kõige õnnetumas olukorras on ilmselt jaeinvestorid – tavakodanikud, kes IPO käigus Facebooki aktsiaid soetasid.

«See on niivõrd tuntud nimi ning väikeinvestorid uskusid, et palgapäev saabub sedamaid. Aga siis keeras olukord inetuks,» ütles Halyard Asset Managementi direktor Michael Kastner. «Seda võeti kui kindlat teenimisvõimalust. Jaeinvestoritele jäi suhu halb maitse.»

S&P Capital IQ andmetel on Facebooki esimese kolme kuu tulemused suurte vähemalt 500 miljoni dollariliste tehnoloogia-IPOde seas kõige hullemad – alates aastast 2004, mil Google edukalt börsile tuli.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles