Elektrilevi investeerib kaugloetavatesse arvestitesse 94 miljonit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriarvesti. Illustratiivne foto.
Elektriarvesti. Illustratiivne foto. Foto: Urmas Luik

Võrguettevõtja Elektrilevi korraldatud riigihankel osutus edukaks Ericsson Eesti, kes tarnib ja paigaldab nelja aasta jooksul ligi 630 000 kaugloetavat arvestit. Arvestite ost, paigaldus ja vajalikud infosüsteemid lähevad maksma ligikaudu 94 miljonit eurot.

Võrgueeskirja kohaselt peavad kõik tavalised elektriarvestid olema kaugloetavatega asendatud hiljemalt 2016. aasta lõpuks. Uued nutikad arvestid vabastavad elektritarbijad näiduteatamise kohustusest ja lihtsustavad avatud elektrituru toimimist.

Ericsson Eesti pakub hankelepinguga nii arvestid, paigalduse kui ka vajalikud infosüsteemid. Arvestid toodab rahvusvaheline mõõtesüsteemide pakkuja Landis+Gyr, kes on lähiriikidest tarninud kaugloetavaid arvesteid võrguettevõtetele Soomes ja Rootsis.

Elektrilevile pakutavaga sarnased lahendused on Ericsson Eesti juhatuse esimehe Seth Lackmani sõnul osutunud edukaks mitmel pool Euroopas ja Põhja-Ameerikas,

Elektrilevi juhatuse esimehe Tarmo Mere sõnul on Elektrilevi kauglugemise projekt teiste riikidega võrreldes väljakutsuvam seetõttu, et arvesteid ei vahetata lihtsalt terviklike piirkondade kaupa, vaid samal ajal arvestatakse tänaste arvestite taatlustähtaegu. «See teeb projekti juhtimise küll mõnevõrra keerulisemaks, kuid kokkuvõttes säästab meie klientide raha,» lisas Mere.

Lepingu järgi paigaldatakse esimesed 5700 kaugloetavat arvestit selle aasta lõpus pilootprojekti käigus, millega testitakse kogu lahenduse toimimist erinevates tingimustes. Kaugloetavate arvestite ulatuslik paigaldamine algab järgmisel aastal ja kestab kuni 2016. aasta lõpuni.

Kaugloetava arvesti eest klient eraldi maksma ei pea, kauglugemisele üleminekuks vajalikud investeeringud on arvestatud võrgutasudesse.

Eesti lähiriikidest on kauglugemisele juba üle läinud Rootsi ja aastaks 2013 lõppeb üleminek Soomes.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles