Assange võidakse Ecuadori saatkonnast jõuga välja tuua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Assange´i toetav poster Ecuadori saatkonna ees Londonis
Assange´i toetav poster Ecuadori saatkonna ees Londonis Foto: SCANPIX

Ecuador reageeris vihaselt Britannia ähvardusele korraldada haarang nende saatkonnale Londonis ning arreteerida end seal varjav WikiLeaksi asutaja Julian Assange.

«Me ütleme väga selge sõnaga: me ei ole Briti koloonia,» ütles Ecuadori välisminister Ricardo Patiño. «Koloniaalajad on möödas.»

Kahe valitsuse vastasseis Assange pärast kestab alates juunikuust, mil viimane palus Ecuadorilt varjupaika vältimaks väljaandmist Rootsile, süüdistatuna seksuaalkuriteos.

Ecuador plaanib teatada oma otsusest Assange palve suhtes täna hommikul kell 7 kohaliku aja järgi (Eesti aja järgi kell 14.00).

Ühe olukorraga kursisoleva ametniku sõnutsi peaks vastus olema «jah».

«Võite kindlad olla,» ütles ametnik.

Patiño sõnutsi sai Ecuadori valitsus Briti valitsuselt kirja, milles neid hoiatati, et viimasel on seaduslik õigus korraldada haarang saatkonda, et Assange arreteerida.

«Me loodame siiralt, et asi niikaugele ei jõua, aga kui te ei ole suutelised Assange küsimust oma territooriumil lahendama, siis on see variant meie jaoks olemas,» seisis Londonist läkitatud kirjas.

Kirjas selgitati, et London «ei leia, et» 41-aastase austraallase varjamine saatkonnas oleks «vastavuses Viini konventsiooniga», mis kaitseb diplomaatilisi ruume ja territooriume.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles