Elektrimüüjad valmistuvad turu pärast võitlema

Ines Kuusik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Tatar ja Rasmus Ruuda majandusministeeriumist arutavad Lääne-Viru maavanema Einar Vallbaumiga (keskel), kuidas virulasi teavitada.
Timo Tatar ja Rasmus Ruuda majandusministeeriumist arutavad Lääne-Viru maavanema Einar Vallbaumiga (keskel), kuidas virulasi teavitada. Foto: Laura Oks

Järgmisest aastast saavad eestlased viimasena Euroopa Liidus valida, kellelt ostavad oma elektri: senise ühe elektritootja asemel hakkab turul olema viis-kuus ettevõtet. Et kodanikke muudatusteks ette valmistada, alustas majandusministeerium juba nüüd infopäevadega, mis toimuvad igas maakonnas.

Esimene infopäev Rakvere maavalitsuses aga linlaste seas suuremat elevust ei tekitanud: keset tööpäeva oli kohale tulnud mõniteist huvilist, kes olid enamjaolt Lääne-Viru kohalike omavalitsuste esindajad.

Maavalitsuse lähedal tänaval jalutav põline Rakvere elanik Paul Ruuda (62) ütles, et tema mingite uute pakkumistega kaasa minna ei kavatse. «Ajaga turg niikuinii ühtlustub. Nii oli see küttega, bensiini ja muude asjadega,» kommenteeris mees.

«Alguses võib ju keegi dumpingut või soodustusi teha, et turgu saada. Aga ma jään ikka sama tarnija juurde,» rääkis ta.

Lapsevankriga jalutanud Marilin (26) ei olnud aga elektrituru avanemisest või sellega kaasnevatest muudatustest üldse kuulnud. «Ei oska sellest üldse midagi arvata,» ütles ta nõutult.

Majandusministeeriumi tellitud viimaste küsitluste kohaselt on elektrituru avanemisest mingilgi määral teadlik ligi 79 protsenti eestimaalastest. Detailide osas ei ole aga kindel keegi.

Samas ei juhtu majandusministeeriumi energeetikaosakonna juhataja asetäitja Timo Tatari sõnul teadmatusest tegelikult ka midagi – elektrita ei jää keegi ka siis, kui oma valikut ei tee. «Siis on elektrimüüjaks võrguettevõte, mis teeb seda üldteenuse korras,» selgitas Tatar. See tähendaks, et elektri hind sõltuks vägagi muutlikust börsihinnast, millele võrguettevõte lisab oma «mõistliku marginaali».

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles