Jaapan kardab yakuza-laenude kasvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle keha tätoveeringud seostuvad Yakuzaga
Üle keha tätoveeringud seostuvad Yakuzaga Foto: SCANPIX

Jaapan piiras eelmisel kümnendil laenuturgu, kuna hätta sattunud röövlaenajate kunded  lõpetasid pahatihti oma elu enesetapuga.  Nigelates majandusoludes on krediidivõimalused kokku kuivanud ning plaanis on seadusandlust taas leebemaks muuta.

Majanduslikel põhjustel  enesetapu sooritanud jaapanlaste arv kasvas 2000ndendate aastate keskel pea 9000 inimeseni aastas. 2006. aasta lõpus hakkas kehtima aga seadus, mis keelas ära röövlaenamise, pärast seda langes ka majanduslikel põhjustel sooritatud enesetappude arv,  mullu näiteks 6400 juhtumini aastas, vahendab Bloomberg.

Raha laenamisega seotud kuriteod vähenesid veerandi võrra, samuti vähenes maffiagrupeeringute (yakuza) osalemine nendes.

Samas kardavad seadusandjad nüüd, et regulatsioonid, mis piiravad raha väljalaenamist, on läinud liiga kaugele ning 2006. aastal vastuvõetud seadus piirab väikeettevõtete laenuvõimalusi, kuna laenamist on piiratud kõigil asutustel peale pankade.

«Ranged regulatsioonid võtsid sotsiaalsed probleemid 2000. aastate lõpus kindlalt kontrolli alla ja andsid hoobi röövlaenajatele,» märkis Tokyos asuva NLI Instituudi peaökonomist Yasuhide Yajima.

«Aga sellel olid ka majanduslikud kõrvalmõjud, mis sunnivad seadusandjaid asju ümber vaatama. Väikeettevõtted, kes tahavad kiiret laenu lühikeseks ajaks, ei ole saanud nii palju laenata, kui nad oleksid tahtnud,» märkis ta.

Seaduste leevendamine ei ole aga meeltmööda tarbijakaitseorganisatsioonidele, kelle hinnangul tähendaks reeglite õgvendamine yakuza-laenude kasvu, rikastaks gangstereid ja samal ajal kasvaks taas enesetappude arv.

Lisaks kõrgetele intressidele, näiteks 5000 protsenti aastas, tähendab raha võlgnemine yakuza'le ka ohtu võlgniku ja tema sugulaste tervisele.

Toyoki Yoshida püüdis ennast üles puua pärast seda, kui yakuza oli teda paar nädalat poole miljoni jeeni (5 136 euro) võlgnemise eest mööda Tokyot taga ajanud. Yakuza saadetud kirjades ähvardati tema vanemate elu ja soovitati maha müüa üks neer.

Yoshida enesetapukatse ebaõnnestus ning pankrotimenetluse abil õnnestus tal võlgadest vabaneda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles