Puidutootjad: Eesti Energia otsus oli löök allapoole vööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puidu varumine.
Puidu varumine. Foto: Ove Maidla

Puidutootjad said Eesti Energia Narva elektrijaamades hakkpuidu põletamise lõpetamise otsusest teada alles ajakirjandusest uudiseid lugedes.

«See on väga suur löök allapoole vööd,» ütles Erametsaliidu juhatuse esimees Taavi Ehrpais, kelle sõnul on praegu olukord metsaomanike jaoks aga eriti halb. «Ka paberipuu hinnad on väga all, küttepuu hinnad on samuti langustrendis,» nentis ta.

Ehrpaisi kinnitusel mõjutab see, et väheväärtuslik puit ei lähe enam kaubaks, kogu metsatööstust. Kui väheväärtuslikku puitu ei õnnestu müüa, ei lähe maaomanik üldse metsa ja ka saekaater jääb palginälga. «Palgile on praegu nõudlus olemas, samas väheväärtuslikku puud on keeruline müüa,» ütles ta. «Paljud metsaomanikud otsustavad üldse mitte raiuda ja see on tervele sektorile suur probleem.»

Samas on Ehrpais pigem kriitiline valitsuse jäikuse kui Eesti Energia ootamatu otsuse suhtes. «Kui riik annaks ette signaali, et Narva suunal võiks järgmistel aastatel järjest vähem puitu liikuda, siis saaksime sellest aru,» rääkis ta. «Aga sellised üleöö mõtted ja teod häirivad väga.»

AS Repo Vabrikute juhi Tiit Kolgi hinnangul on vastutustundetult käitunud siiski Eesti Energia, kes vaatamata sellele, et piirmäär oli aasta algusest teada, ei püüdnud metsamehi biomassi kasutamise lõpetamise eest hoiatada.
«Eesti Energia eilne (esmaspäevane-toim) samm näitab täielikku hoolimatust ja vastutustundetust oma partnerite suhtes, mille taustal jutt mingist kasust ja kahjust Eesti majandusele tundub võltsina,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles