Sel aastal põlevkiviahjust rohelist elektrit enam ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taastuvenergia mahud kasvavad.
Taastuvenergia mahud kasvavad. Illustratsioon: Pm

Eesti Energia teatas sel nädalal, et otsustas Narva elektrijaamades hakkepuidust taastuvenergia tootmise lõpetada ja aasta viimasel neljal kuul kasutatakse vaid põlevkivi. Puidutootjatele ja taastuvenergia kojale tuli otsus üllatusena.



Tootmine otsustati lõpetada, kuna valitsusse kooskõlastusringile läinud elektrituru seaduse kohaselt toetatakse rohelise energia tootmist ainult 375 GWh ulatuses ja selleks aastaks on norm täis.

Majandusminister Juhan Partsi hinnangul on probleem ennekõike planeerimises ja kui maht on täis, pole miskit parata. Kui Eesti Energial on soovi, siis võib ta biomassist energiat edasi toota, aga ilma toetuseta.

«Kui nad on seda tänavu väga intensiivselt kasutanud, ei tähenda see, et tarbijad peaksid rohkem maksma. Keegi ei ole seda ettevõttele ka lubanud, nad on sellega kursis,» rääkis Parts, kelle hinnangul on investorite käsi seni liiga hästi käinud ja tarbijate huvid olnud kaitseta.

Taastuvenergia tootmine on ministri sõnul küll oluline, aga igal asjal on piir ja isegi rohelise energiaga ei maksa liiale minna, eriti kui investeeringute puhul on arvestatud ka riigi toetusega. Praegu toodab Eesti taastuv­energiat märksa rohkem, kui riik on kohustuseks võtnud.

AS Repo Vabrikute juhi Tiit Kolgi hinnangul püüab aga Eesti Energia sellise sammuga jõuliselt oma huvide eest seista. Elektrituru seaduse eelnõu on küll kooskõlastusringil, kuid ei ole veel seaduseks saanud ja rohelise elektri tootmise piir ei ole veel täiesti kindel.

Lisaks tagab eelnõu taastuvenergia toetuse elektrijaamadele ka järgmistel aastatel. Vahepeal oli toetuste jätkumine aga küsimärgi all ja toetuste täielikku kadumist energiatootja Kolgi sõnul kindlasti ei tahaks.
«Eelnõu muutumine seaduseks on kindlam, kui menetlemist saadab meediakära puidu riknemise, ettevõtete laostumise, töökohtade koondamise üle, mis tõestaks kõigile, et puidu põletamine Narvas on majandusele tähtis,» rääkis Kolk.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles