Ansip: kõigepealt tuleb ESM ratifitseerida, siis räägime detailidest

Ines Kuusik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik / Postimees

Täna Saksa majandus-ja tehnoloogiaministri Philipp Rösleriga kohtunud peaminister Andrus Ansip ei võtnud pressibriifinigul küsimustele vastates seisukohta, kas Eestil on  ESMi võlakirjaostude kavaga seoses eriarvamusi või kas toetatakse soomlaste välja pakutud ideed, et hädas olevad riigid annaksid riigivõlakirju välja tagatiste alusel.

«Kõigepealt tuleb ESM ratifitseerida, siis saame rääkida detailidest,» oli Ansipi vastus ajakirjaniku küsimusele, millised on Eesti seisukohad seoses ESMi võlakirjaostudega ning riikide võlaintresside allaviimisega: kas neid osta esmaselt või teiseselt turult ning kas riigivõlakirjad võiksid olla riikide varadega tagatud, nagu on pakkunud välja Soome peaminister Jyrki Katainen.

«Ma tahaksin öelda, et me usume kärpemeetmetesse,» jätkas Ansip, kelle sõnul on Eestil küll omad probleemid, kuid ometi Eestis suudeti kriisi ajal valitsuse kulutusi oluliselt vähendada, tehti struktuurseid reforme nagu pensioniea tõstmine ning tööturuseaduste muudatused ning tõsteti alkoholi- ja tubakaaktsiisi. Nii oli Eesti riigieelarve viimasel kahel aastal ülejäägis.

«Seega, me usume ESMi, EFSFi, kärbetesse,» rõhutas Ansip, kelle sõnul põhinevad kõik sammud aga siiski struktuursetel reformidel.

Peaminister ei soovinud kommenteerida mingisuguseid eurotsoonist lahkumise stsenaariume või küsimusi, mis võiks tekkida siis, kui vajalikke struktuurseid reforme piisavalt kiiresti siiski ei tehta. «Mina see inimene ei ole, kes spekuleerima hakkab,» sõnas Ansip. «Mina usun Euroopa tulevikku, ma usun Euroopa Liidu tulevikku. Ma soovin näha, et praegused Euroopa Liidu liikmesriigid jätkaksid Euroopa Liidus, et praegused eurotsooni riigid jätkaksid eurotsoonis, ja enamgi veel, et neid tuleks juurde.»

Erakorralise briifingu videosalvestust saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles