Korea tudengid: praktika Eestis aitab elus edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Su Jeong Lee (vasakul) ja Joon-hyun Kim kinnitavad, et Eestis saavad nad hea kogemuse.
Su Jeong Lee (vasakul) ja Joon-hyun Kim kinnitavad, et Eestis saavad nad hea kogemuse. Foto: Peeter Langovits

Eesti väiksus annab välistudengitele võimaluse saada praktikat töökohtadel, millest nad kodumaal võiksid oma nooruse tõttu vaid unistada.
 

Eelmisest nädalast on Velvetis praktikal kaks tulevast Korea disainerit, kes on kindlad, et töökogemus Eestis aitab tulevikus töö leidmisele kaasa.

Joon-hyun Kim õpib sadamalinnas Busanis Pukyongi riiklikus ülikoolis graafilist disaini.

Märtsis käisid Eesti disainifirmade esindajad Busanis, et seal oma tugevamaid külgi tutvustada. Nii tekkis sealsetes inimestes ka mõte Eestisse oskusi lihvima tulla.

Kimi sõnul on Koreas disainereid arvukalt ja disaini õppimine väga populaarne. Kuigi paljud ettevõtted pakuvad ka praktikavõimalusi, on ikkagi väga raske löögile saada. Kui praktikakoha ka saab, siis ei pruugi see veel tähendada, et entusiastliku praktikandi ideed ka rakendamist leiavad.

Vabam õhkkond

Velveti loovjuht Janno Siimar kinnitas, et kohe kui praktikandid on sisse elanud, saavad nad oma loovad mõtted töösse valada. Esimesed ülesanded on juba antud.

«Siin on õhkkond vabam ja inimesed vähem ametlikud. Koreas ei ole näiteks kombeks töö juures puhata, siin on selleks aga sohva,» imestas Kim. «Koreas on ka lõuna täpselt tund aega, kella 12 ja 13 vahel. Siin võib aga lihtsalt välja minna, kui kõht tühjaks läheb. See on väga erinev suhtumine.»

Kim lisas, et ka tööprotsessid on Eestis ja Koreas väga erinevad. «Eestis käivad asjad väga lihtsalt. Koreas on kogu disainiprotsess väga keeruline. Toote kujundamisel on keerukus teinekord põhjendatud, graafilise disaini puhul on aga väga oluline õppida lihtsust,» lisas ta.

Kimi sõnul tahaks ta tulevikus töötada Euroopas või USAs, kust tal juba väike töökogemus olemas. «Tahaksin luua oma disaini, aga Koreas on seda keeruline teha.»

Kokku kibeles Busanist Eestisse tööle kümme tulevast Korea disainerit, kellest kaks jäid oma tausta, ideede ja innukuse põhjal sõelale.

Su Jeong Lee, kes õpib disaini Kimiga samas ülikoolis, rääkis, et tahaks tulevikus võimalusel Euroopasse tööle minna, kuid märkis arglikult, et peaks selle jaoks veel inglise keelt harjutama. «Mu eriala on moedisain, aga tahan saada graafiliseks disaineriks,» rääkis Lee, kes pole varem kodust kaugemal kätt harjutamas käinud.

Eesti elu puhul tegi mõlemale peamiselt muret külm ilm ja teistmoodi toit. «Ma ei võtnud ühtegi kampsunit kaasa ja ma ei tea, mida ma järgmisel kuul peale hakkan,» muretses Lee.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles