Unistuste meeskonna loomine äris, spordist on õppida

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atlanta olümpiakulla võitnud USA võimlemistiim.
Atlanta olümpiakulla võitnud USA võimlemistiim. Foto: http://www.sugarbang.com/storage/mag7.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1339121063875

Nagu äriliidrid ja sporditreenerid väga hästi teavad, on vaja dreamteam`i loomiseks rohkem kui andekaid inimesi. Unistuste meeskonna loomist saavad ettevõtjad õppida olümpial suurepäraseid tulemusi näidanud võistkondadelt.

Dominique Moceanu võitis olümpiakulla 1996ndal aastal USA naiste võimlemistiimi liikmena. Võistkond, keda teati ka nime all «The Magnificent 7» tõi USAle esimese naiste võistkondliku kuldmedali võimlemises ja see saavutus oli ületamatu kuni Londoni mängudeni.

Võistkonda kuulusid silmapaistvad võimlejad, kuid Moceanu selgitab, kuidas nad koostööd tegid ja Ameerika olümpiaajaloo ühe võidukama tiimi lõid. Tema nõuandeid saab edukalt rakendada ka ärimaailmas, kirjutan Entrepreneur.

Ühine eesmärk. Selleks ajaks «The Magnificent 7» kokku pandi, oli iga selle liige juba aastaid unistanud olümpiakulla võitmisest. «Meil oli sama eesmärk silme ees, see andis meile energiat ja pühendumist,» räägib Moceanu.

Äris ei alusta su töötajad ilmselt niivõrd ühese eesmärgiga, kuid lõppeesmärk peab olema selge. Uuri välja, milline on iga inimese suhtumine eesmärki ja siis selgub ka, mis on just tema liikumapanev jõud.

Igaüks andku parim. Tiimiliikmed peaksid olema heas mõttes konkurendid, samas peab jälgima, et omavaheline konkurents ei hakkaks murendama tiimi koostööd.

Väärtusta iga meeskonnaliikmne tugevaid külgi. On väga oluline, et iga tiimi liige tunneks end olulisena ja igaühe tugevaid külgi väärtustataks.

Edu on jagamiseks. Isekus ja kadedus hävitab meeskonna jõupingutused. «Rõõmustades teiste edu üle õnnestuvad ka enda asjad paremini,» ütleb Moceanu. Saavutatud võidud on on jagamiseks ja need on kõigi ühised võidud.

Edenda toetavat kultuuri. Vaimne pinge ambitsioonika eesmärgi poole liikumisel võib olla lausa füüsiliselt raske. Siin on oluline tiimikaaslaste toetav suhtumine ja vajadusel peab see olema kättesaadav kõigile tiimi liikmetele, mitte vaid liidrile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles